STAznanost

Dnevi avtomatike v znamenju tekmovanj FuzbAI in Drone Challenge 2024

Ljubljana, 10. aprila - Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se bo danes odvil že deveti dogodek Dnevi avtomatike, katerega cilj je povezati dijake, študente, raziskovalce in širšo javnost, ki jih zanima področje avtomatike. Osrednji del dogodka bosta tekmovanji v načrtovanju vodenja brezpilotnih letalnikov Drone Challenge in izdelavi algoritma za avtonomno igro namiznega nogometa FuzbAI.

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko bo v sklopu dogodka Dnevi avtomatike potekalo tekmovanju FuzbAI, kjer bodo ekipe ustvarile algoritem za avtonomno igro namiznega nogometa. Foto: arhiv Fakultete za elektotehniko Univerze v Ljubljani.

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.
Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko bo v sklopu dogodka Dnevi avtomatike potekalo tekmovanju FuzbAI, kjer bodo ekipe ustvarile algoritem za avtonomno igro namiznega nogometa.
Foto: arhiv Fakultete za elektotehniko Univerze v Ljubljani.

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko bodo v sklopu dogodka Dnevi avtomatike študenti razvili algoritem vodenja za avtonomni brezpilotni letalnik. Foto: arhiv Fakultete za elektotehniko Univerze v Ljubljani.

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.
Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko bodo v sklopu dogodka Dnevi avtomatike študenti razvili algoritem vodenja za avtonomni brezpilotni letalnik.
Foto: arhiv Fakultete za elektotehniko Univerze v Ljubljani.

Dnevi avtomatike organizira fakultetni Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko. Kot so sporočili s fakultete, so namenjeni tako dijakom in študentom, ki avtomatike sploh še ne poznajo, kot tudi študentom smeri Avtomatika, ki na dogodku dobijo vpogled v aktualne smernice v industriji. Na Dnevih avtomatike se bo predstavilo tudi več vodilnih slovenskih podjetij s področja avtomatizacije procesov ter brezpilotnih sistemov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Dogodek bo imel tudi tekmovalni pridih. Na tekmovanju FuzbAI 2024 se bodo pomerili študenti Univerze v Ljubljani, ki bodo s pomočjo umetne inteligence izdelali algoritem vodenja za avtonomno igro namiznega nogometa FuzbAI proti nasprotnikovi človeški ekipi. V naslednji igri se bodo vloge obrnile in bo človeška ekipa igrala proti nasprotnikovemu algoritmu.

Na študentskem tekmovanju Drone Challenge 2024 pa se bo sedem ekip s Fakultete za elektrotehniko soočilo z izzivom izdelave algoritma vodenja za avtonomno gibanje brezpilotnega letalnika Ryze Tech Tello po poligonu z obroči.

Sodelujoči bodo pokazali svoje znanje robotike, avtomatike in senzorike ter obenem skozi priprave na tekmovanje pridobili dodatne praktične izkušnje na teh področjih, so zapisali. Kot so poudarili, pa je glavni cilj ekipno delo med tekmovalci, spodbujanje projektno orientiranega razmišljanja ter pridobivanje dodatnih praktičnih znanj skozi igro.

Dogodek Dnevi avtomatike poteka že od leta 2013, vsako leto pa privabi okoli 150 študentov, dijakov in njihovih mentorjev. Vseh dosedanjih dogodkov se je udeležilo že več kot 850 udeležencev z več kot 70 fakultet in srednjih šol.