STAznanost

Na prvem slovensko-indijskem dnevu znanosti in inovacij o pomembnosti invencij in inovacij za gospodarski razvoj

Ljubljana, 30. januarja - Na Institutu Jožef Stefan bo 6. februarja potekal prvi slovensko-indijski dan znanosti in inovacij, ki ga s partnerji pripravlja Slovenska znanstvena fundacija (SZF). Slovenski in indijski raziskovalci bodo predstavili invencije s področja naravoslovnih, tehniških in biotehniških ved, ki predstavljajo potenciale za procesiranje v inovacije.

Kot so sporočili s SZF, med raziskovalci iz Slovenije in Indije prevladuje mnenje, da so invencije in inovacije ter upravljanje inovacijskih procesov izjemnega pomena za napredovanje nacionalnih gospodarstev ter za doseganje konkurenčnosti gospodarstev na mednarodnem trgu. O pomembnosti tematike bodo spregovorili na prvem slovensko-indijskem dnevu znanosti in inovacij v Ljubljani.

Dogodek bo potekal na IJS, ki je po njihovih navedbah institucija z velikim obsegom slovensko-indijskega sodelovanja, tako na področju doktorskega študija, kakor tudi znanstveno-raziskovalnega sodelovanja. Na prvem skupnem dnevu pa se bodo predstavili nekateri raziskovalci z več odsekov inštituta, na primer z odseka F 6, ki sodeluje z Univerzo Mahatma Ganhi in z Univerzo za znanost in tehnologijo v Kochiju. S slednjo razvijajo nove naprave za shranjevanje in pridobivanje energije.

SZF bo v okviru načrta za leto 2024 v sodelovanju s partnerji sicer pripravil dva dneva znanosti in inovacij. Po njihovih navedbah bo drugi potekal predvidoma v jesenskem času, takrat pa bodo v ospredju invencije in inovacije s področij ostalih ved znanosti v okolju slovenskih javnih in zasebnih univerz.

Prvi dogodek SZF pripravlja v sodelovanju z IJS, Mednarodnim centrom za promocijo podjetništva (ICPE), indijskim veleposlaništvom v Sloveniji in direktoratom za gospodarsko in javno diplomacijo slovenskega ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Prvi tovrstni dan pa je postal izziv za slovenske in indijske partnerje tudi na ostalih slovenskih raziskovalnih inštitutih, da predstavijo svoje dosežke in zamisli o sistematičnem ustvarjanju invencij in načrtnem pretvarjanju v inovacije ter izbrane primere inovacij, so še zapisali.