STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Parizu selitev poslopja, ki ga je uporabljala Marie Curie

Pariz, 4. februarja - Pavillon des Sources v francoski prestolnici, manjše poslopje, ki ga je uporabljala dvakratna dobitnica Nobelove nagrade Marie Curie, bodo preselili in ne porušili, je ta teden napovedala francoska ministrica za kulturo Rachida Dati. Ministrica upa, da se bodo s tem končala že več trajajoča nesoglasja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pavillon des Sources "ne bo porušen", ampak "prestavljen za nekaj metrov, opeko za opeko", je Rachida Dati povedala za televizijsko postajo France Inter.

Institut Curie namerava na tej lokaciji v pariški Latinski četrti zgraditi visokotehnološki center za raziskave raka. Načrt je naletel na nasprotovanje tistih, ki pravijo, da je bilo poslopje ključno za pionirsko delo Marie Curie na področju sevanja pred več kot 100 leti.

Predhodnica Rachide Dati na ministrstvu za kulturo Rima Abdul Malak je v začetku januarja načrte zaustavila in začela iskati kompromis. "Center za boj proti raku se bo na podlagi novega dogovora lahko razvijal in moderniziral", je po pisanju AFP povedala Rachida Dati.

Vodja Instituta Curie Thierry Philip je vztrajal, da je Marie Curie Pavillon des Sources uporabljala le za shranjevanje radioaktivnih odpadkov. Medtem v muzeju Marie Curie zatrjujejo, da je tam usposabljala ljudi za izdelavo radijevih kapsul, ki so jih uporabljali za razkuževanje ran žrtev prve svetovne vojne. "To je bil ključni del zgodovinskega laboratorija Marie Curie," je decembra za AFP povedal Baptiste Gianeselli, ki se bori proti rušenju Pavillon des Sources.

Rušenje Pavillon des Sources je odobrila pariška županja Anne Hidalgo, še piše AFP.