STAznanost
Medicina in zdravje

Med finalisti desetega Medisovega natečaja trije Slovenci

Ljubljana, 1. februarja - Mednarodna strokovna komisija je je na natečaju za nagrado International Medis Awards izbrala 18 finalistov, med katerimi so tudi trije predstavniki Slovenije. Natečaj že 10. leto zapored nagrajuje znanstvenoraziskovalne dosežke v medicini in farmaciji v srednji in jugovzhodni Evropi. Slavnostna podelitev nagrad bo 7. marca 2024 v Ljubljani, ko bodo med finalisti razglašeni zmagovalci po posameznih področjih.

Za nagrade 10. International Medis Awards so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva, višjim od 1,500. Na natečaj je letos prispelo 242 prijav iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je ustrezalo 148 prijav.

Med finalisti so tudi trije Slovenci. Na podorčju farmacije je finalistka Lea Knez iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, na področju ginekologije Luka Roškar iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, na področju pulmologije in alergologije pa Jure Urbančič iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Knez se za nagrado poteguje s člankom "Real-world outcomes of immunotherapy with or without chemotherapy in first-line treatment of advanced non-small cell lung cancer", ki je bil objavljen v znanstveni reviji Frontiers in Oncology, Luka Roškar s članom "Decreased Gene Expression of Antiangiogenic Factors in Endometrial Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling", ki je bil objavljen v znanstveni reviji Cancers, Jure Urbančič pa s članom "Transcriptomic Differentiation of Phenotypes in Chronic Rhinosinusitis and Its Implications for Understanding the Underlying Mechanisms", ki je bil objavljen v znanstveni reviji International Journal of Molecular Sciences.

Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes glavni pokrovitelj natečaja.