STAznanost

Ruski kozmonavt z novim rekordom bivanja v vesolju

Moskva, 4. februarja - Ruski kozmonavt Oleg Kononenko je dosegel nov rekord v skupni dolžini bivanja v vesolju. V svoji peti vesoljski ekspediciji je presegel rekord Genadija Padlake, ki je v vesolju skupno preživel 878 dni, 11 ur in 48 sekund, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

O rekordu je pred nekaj dnevi poročala že ruska vesoljska agencija, ki je predvidela, da bo Kononenko danes ob 11.30 uri po moskovskem času postal kozmonavt, ki je v vesolju preživel največ časa.

Kononenko se je na Mednarodno vesoljsko postajo prvič odpravil leta 2008, nazadnje - petič - pa je v vesolje na krovu vesoljskega plovila Sojuz MS-24 poletel 15. septembra lani skupaj s še enim ruskim kozmonavtom Nikolajem Čubo in Američanko Loral O'Hara, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Odprava Kononenka in Čube bo trajala še šest mesecev, na zemljo se bosta vrnila 23. septembra. V tem času bo Kononenko predvidoma postal prvi kozmonavt, ki bo v orbiti skupno preživel več kot tisoč dni. Po zaključku misije bo njegov rekord znašal več kot 1110 dni.