STAznanost

S slovesnostjo bodo uradno odprli novo Biotehnološko stičišče NIB

Ljubljana, 12. februarja - V Ljubljani bodo z današnjo slovesnostjo uradno odprli nove prostore Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB). Inštitut je s sodobno raziskovalno opremo in infrastrukturo dobil boljše pogoje za raziskovalno delo. Po otvoritvi bodo podelili tudi nagrade Miroslava Zeia in priznanja inštituta.

Jeseni 2023 se je zaključila selitev Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) v Biotehnološko stičišče. Kot navajajo na spletni strani inštituta, so se s tem uresničila 15 let trajajoča prizadevanja, da bi NIB dobil s sodobno raziskovalno opremo in infrastrukturo opremljeno stavbo ter s tem primerne pogoje za vrhunsko raziskovalno delo.

NIB si je namreč vse od leta 1995 delil prostore z oddelkom za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. A tedaj nova stavba Biološkega središča ob Večni poti v Ljubljani je zaradi širitve obeh ustanov že kmalu začela postajati premajhna, so zapisali na spletni strani. Tako je NIB pomožne prostore in garaže Biološkega središča postopoma preuredil v laboratorije, v ta namen so namestili tudi kontejnerje. Poleti 2021 je po dolgoletnih prizadevanjih na tem mestu stekla gradnja BTS-NIB.

Prva etapa gradnje se je zaključila jeseni 2022, ko sta se v stavbo preselila oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo ter oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka. Jeseni 2023, ko sta bila gradnja in opremljanje stavbe v celoti zaključena, so se vanjo preselili še oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov ter Skupne službe. Prostori in raziskovalna oprema BTS-NIB so na voljo tudi Morski biološki postaji Piran.

Kot poudarjajo na NIB, novi prostori in laboratoriji omogočajo poleg raziskovalnega dela tudi organizacijo specializiranih strokovnih izobraževanj na mednarodni ravni. Po njihovih navedbah BTS-NIB omogoča širitev raziskovalnih področij in pomeni bistveno izboljšane pogoje za izvajanje raziskav, ki se osredotočajo na okolje, onesnaževanje, podnebne spremembe, biotehnologijo, zagotavljanje zdrave in varne hrane ter zdravja rastlin, živali in ljudi.

Evropska komisija je BTS-NIB prepoznala kot vzorčni projekt - vrhunsko znanstveno infrastrukturo, ki bo NIB omogočal razvojni pospešek doma in v regiji. Naložbo sofinancirata RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Slavnostni govorec na današnji slovesnosti ob odprtju BTS-NIB, ki se bo pričela ob 12. uri, bo minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, udeležil pa se je bo tudi predsednik DS Marko Lotrič. Po otvoritvi bodo podelili tudi nagrade Miroslava Zeia in priznanja NIB.