STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Sloveniji začela delo nacionalna pisarna za izobraževanje na področju vesolja

Vitanje, 13. februarja - Oktobra je delo v Sloveniji pod okriljem Evropske vesoljske agencije (ESA) začela nacionalna pisarna Evropske vesoljske izobraževalne pisarne (ESERO). Gre za evropsko pobudo za izobraževanje mladih na področju vesoljskih vsebin, v Sloveniji pa projekt, ki ga sofinancira država, vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD).

Vitanje, Center Noordung. Predstavitev projekta Evropske vesoljske agencije, v sklopu katerega so odprli nacionalno pisarno ESERO Slovenija. Vodja projekta ESERO Aleksandra Krumpak. Foto: Gregor Mlakar/STA

Vitanje, Center Noordung.
Predstavitev projekta Evropske vesoljske agencije, v sklopu katerega so odprli nacionalno pisarno ESERO Slovenija.
Vodja projekta ESERO Aleksandra Krumpak.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Vitanje, Center Noordung. Predstavitev projekta Evropske vesoljske agencije, v sklopu katerega so odprli nacionalno pisarno ESERO Slovenija. Vodja projekta ESERO Aleksandra Krumpak. Foto: Gregor Mlakar/STA

Vitanje, Center Noordung.
Predstavitev projekta Evropske vesoljske agencije, v sklopu katerega so odprli nacionalno pisarno ESERO Slovenija.
Vodja projekta ESERO Aleksandra Krumpak.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Vitanje. Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Vitanje.
Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je ob današnji predstavitvi projekta v Centru Noordung v Vitanju za STA povedala vodja projekta Aleksandra Krumpak, bodo v sklopu projekta didaktično razvijali in promovirali uporabo vesoljskih vsebin v izobraževalnih programih na področju znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike ter tako zagotavljali znanje in razvoj veščin ter povečevali interes mlajših generacij za izobraževanje in delo na tem področju.

"Projekt je namenjen predvsem osnovnošolskim in srednješolskim generacijam ter njihovim učiteljem. V tem šolskem letu smo začeli postopno širiti tematike v različne oblike neformalnega izobraževanja," je pojasnila Krumpak in dodala, da je namen programa tudi ozaveščanje o številnih poklicnih možnostih na področju vesolja in o koristih, ki jih prinašajo tehnologije, razvite za področje vesolja.

Dveletni projekt polovično financira ESA, ostalo bodo prispevali nacionalnimi partnerji, predvsem ministrstvi za vzgojo in izobraževanje ter za gospodarstvo, turizem in šport, kot pomemben partner pa pri projektu sodeluje tudi vitanjski Center Noordung.

Današnje predstavitve projekta se je v Vitanju udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je ob tem povedal, da so prizadevanja Slovenije v zadnjih letih, da vzpostavijo pisarno ESERO, končno obrodila sadove.

"Vzgoja in izobraževanje sta ključna pri pripravi bodoče generacije državljanov, ki bodo informirani, sposobni sprejemanja odločitev ter odgovornega delovanja, hkrati pa bodo opremljeni za premagovanje družbenih in globalnih izzivov v prihodnosti ne glede na to, kakšen poklic si bodo izbrali," je dejal Felda.

Zaradi družbenih sprememb, tehnološkega napredka in perečih okoljskih vprašanj se po njegovem mnenju potrebe in zahteve tudi v Sloveniji hitro spreminjajo, zato si v slovenskih izobraževalnih zavodih prizadevajo k premiku paradigme tudi na naravoslovnem in znanstvenem področju.

Namesto tradicionalnega prenašanja znanja z učitelja na učenca spodbujajo nove personalizirane in sodelovalne pristope poučevanja, kar pa terja celovito medpredmetno sodelovanje učiteljev ter ozaveščeno aktivacijo polnega potenciala učencev in dijakov, je dodal minister. Opozoril je tudi na aktualno pomanjkanje ustrezno usposobljenih kadrov na tem področju.

Da si Slovenija že nekaj časa resno prizadeva za polnopravno članstvo v ESA, je spomnila predstavnica gospodarskega ministrstva Tanja Permozer, sicer vodja slovenske pisarne omenjene agencije. Kot je dejala, je vmes Slovenija v vesolje poslala že tri satelite ter lani sprejela prvi vesoljski zakon in strategijo.

"Letos smo aktivno začeli priprave na polnopravno članstvo. Kot pridružena članica moramo sofinancirati nekatere programe. Lani smo podvojili sredstva, kot polnopravna članic pa jih bomo verjetno morali znova podvojiti. Vendar gre pri tem za t. i. geografska povračila, tako da, če v ESA vložimo deset evrov, dobimo za izvajanje projektov vrnjenih vsaj deset evrov," je ponazorila vodja pisarne.

Ob tem je Permozer poudarila tudi številne priložnosti za sodelovanje slovenskih podjetij, med katerimi nekatera že igrajo zelo pomembno vlogo, prav tako pa na področju prihodnjega zaposlovanja na področju vesoljskih tehnologij. "Kadri so na tem področju resna težava po vsem svetu, zato imajo mladi veliko možnosti. Še posebej slovenski kadri, saj so vselej dobro sprejeti," je še dodala.