STAznanost

Evropa v ospredju tretjega cikla predavanj Vodnik po humanistiki

Ljubljana, 14. februarja - Na Vodnikovi domačiji Center se drevi začenja nov ciklus serije petih predavanj Vodnik po humanistiki z naslovom Evropa?. Program tokratnih tematskih večerov obsega javna predavanja o Evropi z družbenega, zgodovinskega, teoretskega in političnega vidika. Tretji cikel Vodnika po humanistiki bo s predavanji enkrat na mesec potekal do junija.

Z Vodnikom po humanistiki želijo organizatorji nasloviti pomembne teme evropske preteklosti in se lotiti perečih vprašanj evropske prihodnosti na gospodarskem, političnem, znanstvenem, verskem in kulturnem področju. Radi bi razgrnili nesporazume, spore, delitve in notranje razprtije, ki jih je Evropa doživljala skozi zgodovino, ter preverili nove zamisli, ki so se porodile v Evropi v zadnjih desetletjih 20. stoletja in v začetku 21. stoletja.

Teme predavanj se dotikajo naše neposredne izkušnje življenja v sodobni evropski družbi ter kritično nekompromisno spodbujajo k razmišljanju o prihodnosti Evrope, ki ga v letošnjem tretjem letniku Vodnika po humanistiki postavljajo pod vprašaj, so napovedali v Vodnikovi domačiji Center.

Tretji cikel Vodnika po humanistiki se bo začel s predavanjem na temo Evropa in religija profesorja religiologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in predsednika Slovenskega religiološkega društva Aleša Črniča. Njegove predavanje izhaja iz knjige Franca Cardinija Evropa in islam v prevodu Mira Bajta, Religija in družba v Evropi Reneja Remonda v prevodu Gregorja Modra ter knjige Petra Browna Vzpon zahodnega krščanstva v prevodu Matica Urbanije.

Marca bo sledilo predavanje znanstvene sodelavke na Inštitutu za kulturne in spominske študije na ZRC SAZU Mance G. Renko z naslovom Evropa, družina, ženske. Raziskovalka na Mirovnem inštitutu Veronika Bajt bo aprila predavala na temo Evropa, migracije, drugost. Maja bo filozof in raziskovalec na Agenciji za okolje in Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo Matjaž Ličer predaval o Evropi in znanosti. Tokratni cikel Vodnika po humanistiki se bo končal 18. junija s predavanjem zgodovinarja in direktorja ZRC SAZU Oto Lutharja na temo Evropa, mesto in morje.

Vodnikova domačija Center Vodnik po humanistiki pripravlja na osnovi knjižne zbirke Delajmo Evropo v sodelovanju z Založbo /*cf. Zbirka Delajmo Evropo Založbe /*cf. obsega 21 knjig mednarodno uveljavljenih zgodovinarjev.