STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Fakulteti za aplikativne vede VIST prvi študij vzporednih resničnosti

Ljubljana, 14. februarja - Na Fakulteti za aplikativne vede VIST so kot prvi razvili študijsko smer Vzporedne resničnosti. Študij bodo začeli izvajati v študijskem letu 2024/25. Namenjen bo vsem, ki želijo ustvarjati digitalno avdiovizualno prihodnost, raziskovati umetno inteligenco (UI), kreirati računalniške igre in druge aplikacije v virtualni, obogateni in mešani resničnosti, kar skupaj zajema izraz razširjene resničnosti (XR).

Kot so sporočili s fakultete, so študijsko smer razvili na oddelku za fotografije, da bi zadostili naraščajočim potrebam po visoko usposobljenih kadrih, ki bodo lahko sledili izjemno hitremu razvoju virtualnih svetov v povezavi z UI in jih znali tudi ustvarjati. "Čez dobra tri leta pričakujemo prve diplomirane kreatorje in kreatorke vzporednih resničnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dekan fakultete Janko Žmitek je dejal, da so omenjeno študijsko smer razvili na podlagi evalvacije potreb v različnih gospodarskih panogah in kreativnih industrijah na temeljih obstoječega programa Fotografija 1. st., dodatno pa so jih spodbudili hitro spreminjajoči se trendi in nove tehnologije na trgu.

Kot so navedli, industrije, ki segajo od zabave in iger do izobraževanja in zdravstva, vse bolj uporabljajo tovrstne tehnologije za zagotavljanje naprednih uporabniških izkušenj. Ta premik pa je ustvaril znatno povpraševanje po strokovnjakih, sposobnih ustvarjati visokokakovostne potopitvene vsebine.

"Cilj tega študija je usposobiti kreativne ustvarjalce virtualnih svetov in jim omogočiti številne karierne možnosti ali pa jih usmeriti na samostojno ustvarjanje umetniških del v virtualnem prostoru, vključno s 3D-modeliranjem in animacijo," je poudaril vodja Oddelka za fotografijo VIST Igor Prošić.

"Oblikovali in razvijali bodo lahko aplikacije v virtualni, obogateni in mešani resničnosti za različne sektorje, kot so računalniške igre, turizem, zdravstvo, izobraževanje, usposobljeni pa bodo tudi za delo na področju digitalnih medijev, ustvarjanje potopitvenih izkušenj za zabavno industrijo, izobraževanje, oglaševanje. Diplomanti bodo pridobili strokovni naziv diplomirani kreator vzporednih resničnosti oz. diplomirana kreatorka vzporednih resničnosti," je dodal.

Bogat interdisciplinarni predmetnik so razvijali ob podpori Tehnološkega parka Ljubljana in podjetja Multiversum, v predavateljske vrste pa je VIST pritegnil različne strokovnjake na referenčnih področjih.

Vodja tehnološke pisarne v Tehnološkem parku Ljubljana Aleš Pevc je povedal, da si v tehnološkem parku že vse od njegove ustanovitve prizadevajo biti svetilnik novih tehnoloških trendov, skupaj z XR skupnostjo Slovenije in kreatorji vzporednih resničnosti pa svetujejo pri kreativnem vpeljevanju inovativnih tehnologij v vsakdanje življenje in delo. "V ta namen že nekaj let izvajamo XR in UI delavnice, letos pa bomo to dejavnost nadgradili še s sodelovanjem pri visokošolskem študiju Vzporedne resničnosti, ki ni samo odgovor na trenutne tržne zahteve, ampak je tudi proaktivni korak k pripravi nove generacije ustvarjalcev digitalnih avdiovizualnih vsebin prihodnosti," je poudaril.