STAznanost

Proti Luni izstrelili pristajalni modul ameriškega podjetja Intuitive Machine

Cape Canaveral, 15. februarja - Iz ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi so danes proti Luni izstrelili prvi pristajalni modul zasebnega ameriškega podjetja Intuitive Machines. Izstrelili so ga z raketo Falcon 9 podjetja SpaceX milijarderja Elona Muska, če bo šlo vse po načrtih, pa bo na Luni pristal 22. februarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pristajalnik Nova-C, ki so ga poimenovali Odisej, naj bi pristal blizu južnega pola Lune v bližini kraterja Malapert. Če bo misija uspešna, bo to prvi komercialni pristanek na Luni in obenem prvi ameriški pristanek na Luni po misijah Apollo pred več kot pol stoletja.

Po pristanku na Luni naj bi bil modul po navedbah podjetja Intuitive Machine operativen približno sedem dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Misija je del Nasinega komercialnega lunarnega programa (CLPS), v okviru katerega je agencija več zasebnim podjetjem namenila sredstva za razvoj modulov za pristanek na Luni. Za program je do leta 2028 predvidenih skupaj okoli 2,4 milijarde evrov.

Podjetje Intuitive Machines je leta 2013 ustanovil ameriško-iranski podjetnik Kam Ghaffarian, ki stoji tudi za podjetjem Axiom Space, ki je poslalo astronavte na Mednarodno vesoljsko postajo na komercialno misijo, poroča dpa.