STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na Univerzi v Mariboru razstava na temo svilogojstva in svilne poti

Ljubljana, 19. februarja - Na mariborski univerzi bo v torek na ogled razstava z naslovom Sviloprejke - zgodovina, kultura, tradicija in znanost, ki jo pripravljajo v okviru mednarodnega projekta Aracne na temo umetnosti in kulturne dediščine svile. Razstava bo na ogled med 9. uro in 15.30, ob 14. uri pa bo potekalo tudi predavanje italijanske umetnice Martine Fontana.

Na razstavi bo na ogled katalog Silkworms - History, Culture, Traditions and Science (Sviloprejke - zgodovina, kultura, tradicija in znanost), ki je bil izdan ob stoletnici postavitve temeljnega kamna Svilogojskega inštituta v Padovi (1923 - 2023). Poleg del italijanske umetnice Martine Fontana bodo razstavljene fotografije in izdelki, ki so povezani s svilarsko potjo po Evropi.

Sodelujejo različni avtorji konzorcija Aracne iz Francije, Grčije, Italije, Španije in Slovenije. Predstavljena bodo tudi dela študentk in študentov študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja, Fakultete za strojništvo UM, dela dijakinj in dijakov Srednje šole za oblikovanje Maribor ter Klekljarskega društva Ljubljana in članic klekljarskih skupin iz Ljubljane, ki vključujejo kokone in svileno nit slovenskih rejcev sviloprejk.

Razstava bo na ogled v času tridnevnega srečanja konzorcija projekta Aracne, ki ga med 19. do 21. februarjem v Mariboru organizirata Univerza v Mariboru in Centro di Ricerca per l'Agricoltura e Ambiente (CREA-AA, Italija). Glavni cilj projekta Aracne (Advocating the Role of silk Art and Cultural heritage at National and European scale) je vzpostaviti širok in dobro povezan ekosistem na področju pridelave in predelave svile.

Tekom srečanja bodo sodelujoči partnerji v projektu predstavili rezultate prvega leta raziskav, katerih namen je zbiranje podatkov o zgodovini svilogojstva v lokalnem kontekstu različnih sodelujočih držav, popis snovne in nesnovne kulturne ter naravne dediščine povezane s svilogojstvom in predelavo svile z namenom izdelave digitalne svilne poti.

V konzorciju so v okviru Univerze v Mariboru vključene tri fakultete: Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Fakulteta za strojništvo.