STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ekonomska fakulteta v Ljubljani z magistrskim programom Mednarodno poslovanje na mednarodno lestvico QS

Ljubljana, 22. maja - Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani se je z magistrskim programom Mednarodno poslovanje uvrstila na ugledno mednarodno lestvico QS International Trade Rankings MBA/Masters 2024. Lestvica izbira in uvršča najboljše magistrske in MBA programe mednarodnega poslovanja. Program je na med 73 programi na lestvici dosegel 47. mesto, so sporočili s fakultete.

Gre za globalno lestvico, ki pri ustreznosti meril in kakovosti uvrščenih programov sodeluje s Hinrichovo fundacijo, so zapisali v sporočilu za javnost. Razvrstitev programov in merila za kakovost ocenjevanja programov se osredotočajo predvsem na vsebino predmetov, povezanih z mednarodnim poslovanjem, in sicer mednarodnim trženjem in prodajo, logistiko, kulturo podjetij, mednarodnimi financami, itd.

Najboljši tovrstni programi, ki so uvrščeni na to lestvico, imajo tudi profesorje z bogatimi izkušnjami iz poslovne prakse in različnih industrij ter so vsebinsko prilagojenimi aktualnim mednarodnim izzivom.

Magistrski program ljubljanske Ekonomske Fakultete Mednarodno poslovanje, ki je bil prepoznan in uvrščen na to lestvico, že vrsto let vodi profesorica Maja Zalaznik. Po njenih besedah je program na mednarodni lestvici QS dosegel 47. mesto med 73 programi. "To je velik uspeh in priznanje za kakovost našemu pedagoško raziskovalnemu izvajanju na tem področju, odlični profesorski ekipi in študentom, pa tudi vsem predavateljem, ki prihajajo iz prakse," je poudarila.

Kot je dejala, vsako leto razpišejo okoli 60 mest, vendar pa je zanimanje za program res veliko. V študijskem letu 2024/2025 so tako prejeli 142 prijav, vpisali pa 62 študentov. Trenutno je v prvem in drugem letnik vpisanih 124 študentov, skupaj z absolventi 176. Ponosni pa so tudi na mednarodno raznolikost naših študentov, saj 30 odstotkov študentov prihaja iz tujine, letos iz 17 različnih držav.

Po besedah dekana fakultete Tomaža Turka je uvrstitev na lestvico priznanje, ki jih spodbuja k nadaljnjemu razvoju in inovacijam. "Veselimo se prihodnjih izzivov in priložnosti za nadaljnje izboljšave. Raznolikost, ki jo ta program prinaša, bogati naše izobraževalno okolje in omogoča študentom pridobivanje dragocenih mednarodnih izkušenj in perspektiv," je dejal.