STAznanost

Oštro objavil interaktivno vizualizacijo kariernih povezav političnih funkcionarjev

Ljubljana, 20. februarja - Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Oštro je razvil novo orodje Zvezoskop. Gre za interaktivno vizualizacijo, ki javnosti omogoča samostojno raziskovanje povezav med aktualnimi ministri, državnimi sekretarji in poslanci.

Slovenija je majhna država z dvema milijonoma prebivalcev, v slovenski javnosti pa je razširjeno mnenje, da so pri kadrovskih odločitvah pomembnejši osebni odnosi in lojalnost kot kompetence, poudarjajo na Oštru. Po njihovih navedbah to spodkopava zaupanje ljudi v vlado in DZ.

Zato so se lotili projekta Zvezoskop, ki prikazuje preverjene podatke o karierni poti političnih funkcionarjev, od izobraževanja do današnje politične funkcije, njihove aktualne in pretekle položaje oz. vloge v drugih organizacijah, institucijah ali podjetjih in medsebojne povezave. Orodje je na voljo na povezavi www.zvezoskop.si.

Uporabnikom omogoča, da samostojno raziskujejo podatke o izobrazbi političnih funkcionarjev, preteklih zaposlitvah in članstvu v političnih strankah in drugih interesnih skupinah. Pri tem pa lahko spremljajo, kako se je dosedanja poklicna pot aktualnega funkcionarja prepletala z drugimi funkcionarji.

Kot je zapisano na spletni strani portala Oštro, orodje med drugim prikazuje, da sta premier Robert Golob in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič več kot 30 let sočasno študirala ali delala na fakulteti za elektrotehniko. Sodelovala sta tudi pri nekaterih raziskovalnih projektih. Papič se je v akademskih vodah zadržal vse do aktualnega ministrskega položaja, Golob pa je že leta 1998 vstopil najprej v politiko in dve leti pozneje še v gospodarstvo, so zapisali.

Kot poudarjajo na Oštru, volivcem orodje omogoča dostop do verodostojnih in preverjenih podatkov o karieri poslancev, ministrov in državnih sekretarjev, ki jim bodo v pomoč pri sprejemanju informiranih odločitev. Za novinarje, nevladne organizacije, akademike in druge raziskovalce pa je lahko delovno orodje pri morebitnem samostojnem raziskovanju političnih poti in omrežij.

Vodja projekta Klara Škrinjar je za STA pojasnila, da jih je pri snovanju projekta motiviralo tudi dejstvo, da je v državnem zboru veliko število novincev. "Po naših izračunih je 40 odstotkov takih, ki do državnozborskih volitev aprila 2022 še niso bili na kakšnih podobnih oz. na kakršnihkoli političnih pozicijah. Zanimalo nas je torej, kdo so ti ljudje, ki so postali ali sekretarji, poslanci ali pa člani vlade," je dejala.

Ekipa je zbirala in analizirala podatke o kariernih poteh 160 političnih funkcionarjev, ki do bili zajeti 1. februarja letos. Podatke je ekipa zbirala iz javno objavljenih življenjepisov, ki jih je dopolnila z lastnim preiskovalnim novinarskim delom.

Zbrane podatke sta analizirala tudi zaslužna profesorica statistike na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL) Anuška Ferligoj in zaslužni profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko UL Vladimir Batagelj. Po njuni oceni so podatki, ki jih je zbral in preveril Oštro, dovolj objektivni za ugotavljanje povezav med funkcionarji. "Več kot očitno se kaže, da so tisti, ki so v preteklosti veliko sodelovali, tudi zdaj v političnih stikih," so na Oštru povzeli besede profesorice Ferligoj.