STAznanost

Evropski satelit ERS-2 se po skoraj 30 letih vrača na Zemljo

Pariz, 21. februarja - Na Zemljo se bo danes po skoraj 30 letih v vesolju vrnil satelit ERS-2 Evropske vesoljske agencije (ESA). Po napovedih naj bi satelit v Zemljino atmosfero vstopil okoli 16.32 po srednjeevropskem času. Med ponovnim vstopom v atmosfero bo razpadel na dele in zagorel, njegov padec na Zemljo pa naj bi se zgodil nekje nad vzhodno obalo osrednje Afrike.

ESA je ob tem opozorila, da je njena napoved zaradi nepredvidljive sončne aktivnosti, ki vpliva na gostoto Zemljine atmosfere in s tem na upor, ki mu je podvržen satelit, lahko napačna za okoli štiri ure in pol, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ko je ESA leta 1995 ERS-2 izstrelila v vesolje, je ta skupaj s svojim predhodnikom ERS-1 predstavljal enega najnaprednejših satelitov za opazovanje Zemlje. Leta 2011 so ga upokojili in začeli postopek njegovega povratka na Zemljo.

Med svojim 16-letnim delovanjem je ERS-2 zagotovil veliko podatkov, ki so korenito spremenili človekov pogled na Zemljo in njegovo razumevanje podnebnih sprememb. Med drugim je zbiral podatke o taljenju polarnega ledu, spreminjanju zemeljskega površja, dvigovanju morske gladine, segrevanju oceanov in kemiji ozračja. Spremljal je tudi naravne nesreče v slabo dostopnih delih sveta.