STAznanost

Spletna aplikacija ScAIentist bo s pomočjo umetne inteligence prevajala znanstvene članke v lažji jezik

Ljubljana, 24. februarja - Ekipa nedavno ustanovljenega podjetja ScAIentist razvija spletno aplikacijo, ki bo z uporabo umetne inteligence prevajala kompleksne znanstvene članke in besedila v lahko razumljiv jezik pa tudi v zabavne in vizualno privlačne oblike, kot so infografike in stripovske upodobitve. Orodje, ki bo sicer plačljivo, bo zlasti študentom z učnimi težavami omogočil hitrejše in lažje razumevanje zahtevnejših tematik. Na voljo bo v študijskem letu 2024/25.

Kot je za STA dejal idejni vodja in soustanovitelj ScAIentist Luka Radičević, je spletna aplikacija trenutno še v fazi razvoja prototipa. Uporabniki se bodo za dostop do orodja, ko bo to pripravljeno za uporabo, morali registrirati, plačali pa bodo le za funkcije, ki jih bodo dejansko uporabili. Uporabnikom bo omogočen tudi brezplačen preizkus beta verzije orodja, na katerega se bodo prav tako morali prijaviti na spletni strani podjetja.

Orodje v osnovi po besedah Luka Radičevića rešuje predvsem problem nedostopnosti in nerazumevanja znanstvenih vsebin, obenem pa zadovoljuje potrebo po demokratizaciji in promociji znanstvenih raziskav med širšim občinstvom. Namenjena je predvsem študentkam in študentom, ki se težje učijo in težje spremljajo hiter in zahteven tempo na univerzah.

"Raziskave kažejo, da ima ena od sedmih oseb določeno učno težavo, najbolj znane pa so disleksija in različne motnje pozornosti. Medtem ko za osebe tovrstnega profila v osnovnih in srednjih šolah obstajajo prilagoditve, so na fakultetah večinoma prepuščene same sebi in nekatere zato nikoli ne pridobijo višje izobrazbe," je opozoril.

Kot je poudaril, si omenjeno statistiko želijo izboljšati, zato se je porodila ideja o orodju ScAIentist. Spletna aplikacija bo namenjena tudi ostalim študentom pa tudi profesorjem, ki bodo želeli pripraviti svoja predavanja na bolj interaktiven način. Raziskovalci jo bodo lahko uporabili za promoviranje svojega dela med širšo javnostjo, novinarjem, ki pokrivajo znanstvene tematike, pa bo v pomoč pri hitri in zanesljivi pripravi svojih prispevkov, je dejal Radičević.

Prva različica orodja bo delovala tako, da bo uporabnik kot vhodno gradivo naložil raziskovalni članek v formatu PDF, kot izhodno pa dobil poenostavljeno in vizualno privlačno infografiko, prav tako v formatu PDF.

"Ko govorimo o že obstoječih orodjih umetne inteligence, izstopajo tista, ki vizualizirajo različne matematične in računalniške koncepte, vendar pa je glavna pomanjkljivost ravno omejenost zgolj na določena področja izobraževanja. Po drugi strani pa je orodij, ki so namenjena ravno znanstvenim člankom, le nekaj, pogosto pa so namenjena samo raziskovalcem oz. omogočajo zgolj zamenjavo branja znanstvenih člankov z njihovim poslušanjem, kar problem le delno rešuje," je pojasnil.

V primerjavi s temi orodji gre spletna aplikacija po besedah Radičevića nekaj korakov naprej od zgolj povzemanja in poenostavljanja besedil, razlikuje pa se po funkcijah mapiranja ključnih besed, navzkrižnega preverjanja dejstev ter vizualizacije pojmov.

Podjetje ScAIentist so Radičević, Ivan Petković, Marija Nedeljković ustanovili julija 2023. Svojo idejo je ekipa podjetja predstavila že na različnih dogodkih v Sloveniji in v tujini. Med drugim je sodelovala na enem od panelov globalnega foruma o etiki v umetni inteligenci, ki ga je februarja letos organiziralo ministrstvo za digitalno preobrazbo skupaj z organizacijo Unesco, predstavila pa se je tudi na dogodku Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je potekal v sklopu projekta GZS za mlade: kdo bo tvoj podjetniški partner? Odkrij ga z nami!

Oktobra lani je prejela tudi nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani, v kategoriji študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe (HUD razpis) je zasedla tretje mesto.

Več informacij je na voljo na spletni strani podjetja https://scaientist.com.