STAznanost
Humanistika in družboslovje

V bližini Firenc odkrili 2000 let staro nekropolo

Firence, 25. februarja - V italijanskem kraju Bagno a Ripoli v bližini Firenc so med gradnjo novega športnega centra odkrili nekropolo s skoraj 170 grobnicami, ki segajo v čas etruščanske skupnosti. Najdba okoli 2000 let stare nekropole bi lahko pričala tudi o življenju villanovske skupnosti, predhodnice etruščanske kulture.

Odkrita nekropola ima šest grobov v obliki jaškov, v katerih je bil v posodah iz terakote shranjen pepel pokojnih, dodani so bili tudi grobni pridatki. Poleg nekropole so odkrili še dodatne grobove z več deset trupli. Najdene predmete trenutno restavrirajo v spomeniškovarstvenih laboratorijih in ponujajo vpogled v življenje skupnosti pred 2000 leti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med najdenimi predmeti so oljne svetilke, predmeti za osebno uporabo, kot so ogledala, lasnice, glavniki, pa tudi igralne figurice, kocke, steklene posode za balzame in zlati uhani.

V mestu Firence pristojna za arheologijo, umetnost in krajino Antonella Ranaldi je pojasnila, da najdeni grobovi pokrivajo časovno obdobje več stoletij, najdena okostja pa zagotavljajo veliko informacij o življenju v predetruščanski dobi.

Prazgodovinska villanovska kultura je obstajala v severni Italiji pred vzponom etruščanske kulture v obdobju od 1100 do 700 pred našim štetjem. Nasledila jo je etruščanska kultura, ki je obstajala med letoma 900 pred našim štetjem in letom 27.