STAznanost

V Barceloni predstavili leteči avtomobil, robotskega psa in napredek na področju telefonskih baterij

Barcelona, 27. februarja - Tehnološka podjetja so na največjem svetovnem sejmu povezljivosti Mobile World Congress (MWC) v Barceloni predstavila številne nove izdelke, med drugim leteči avtomobil, robotskega psa in prosojni prenosnik. Izdelovalci pametnih telefonov so predstavili tudi napredek na področju baterij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sejem, ki je vrata odprl v ponedeljek in bo potekal do četrtka, je namenjen velikim mobilnim operaterjem, izdelovalcem naprav, ponudnikom tehnologij in vsem, ki jih zanimajo najnovejši tehnološki trendi, inovacije in prihodnost visokih tehnologij.

Na letošnjem sejmu je med drugim ameriško podjetje Alef Aeronautics javnosti prvič pokazalo delujoč model, kot sami trdijo, prvega pravega letečega avtomobila na svetu. "Vozi se kot avtomobil, videti je kot avtomobil in ima navpični vzlet," je povedal predsednik in izvršni direktor podjetja Jim Dukhovny.

Avtomobil, ki ga poganja elektrika, je od ameriške zvezne uprave za letalstvo (FAA) prejel posebno potrdilo o plovnosti. Trenutni prototip lahko dve osebi prepelje na razdalji do približno 170 kilometrov, v podjetju pa pričakujejo, da bodo končno različico začeli izdelovati konec leta 2025.

Podjetje je že prejelo skoraj 3000 prednaročil za avtomobil, ki se prodaja za 300.000 ameriških dolarjev, poroča AFP.

Kitajsko podjetje Tecno Mobile je predstavilo robotskega psa, ki s pomočjo umetne inteligence in zmogljivih senzorjev razume glasovne ukaze ter izvaja dejanja, kot so priklanjanje, stiskanje rok in hoja po stopnicah. Robota - imenovanega Dynamic 1 - je mogoče upravljati tudi z aplikacijami za pametne telefone, njegov cilj pa je zagotoviti "veselje lastništva hišnih ljubljenčkov" brez izzivov, ki jih to prinese.

Kitajski izdelovalec računalniške opreme Lenovo je v Barceloni predstavil koncept prenosnega računalnika s prosojnim zaslonom. Namesto običajne tipkovnice ima površino na dotik, na katero lahko uporabniki projicirajo tipke ali s posebnim pisalom rišejo po zaslonu.

"Umetna inteligenca v kombinaciji s prosojnimi zasloni bo odprla nove načine za delo s podatki in aplikacijami ter ponudila priložnosti za razvoj novih funkcij in oblik naprav," je podjetje zapisalo v sporočilu za javnost.

Nizozemsko zagonsko podjetje Whispp je obiskovalcem sejma predstavilo aplikacijo za klicanje, ki s pomočjo umetne inteligence v realnem času zakrije motnje govora zaradi bolezni, kot so rak grla, kap ali celo jecljanje. Za razliko od drugih rešitev za osebe z motnjami glasu, ki pretvarjajo govor v besedilo, Whisppova aplikacija uporabniku omogoča, da se prek telefona ali računalnika pogovarja s komer koli in pri tem uporablja svoj naravni glas.

Kitajski tehnološki velikan Huawei je predstavil novo tehnologijo 5.5G, ki bo po navedbah družbe že letos v komercialni uporabi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo novi standard še povečal potencial mobilnih omrežij in ustvaril nove priložnosti za rast telekomunikacije tehnologije. "Gre za ključen mejnik v razvoju omrežja 5G, ki bo še dodatno pospešil razvoj umetne inteligence in uporabo mobilnih storitev," so navedli. Do konca lanskega leta je bilo po njihovih navedbah po vsem svetu vzpostavljenih več kot 300 komercialnih omrežij 5G, ki jih je izkoristilo več kot 1,6 milijarde uporabnikov.

Proizvajalci pametnih telefonov so na MWC predstavili tudi napredek na področju baterij. Zaradi vse večje priljubljenosti energijsko bolj potratnih mobilnih aplikacij, kot so video igre in družbena omrežja, se krepi povpraševanje po visokozmogljivih baterijah, navaja AFP.

Večina pametnih telefonov trenutno uporablja litij-ionske baterije, ki jih sestavljajo redki materiali, kot so litij, kobalt in mangan, katerih cene so močno narasle in ki sčasoma začnejo propadati. Da bi se izognili tem težavam, proizvajalci preučujejo alternativne rešitve z uporabo litijevega žvepla ali grafena, ki lahko trajajo dlje in so odvisne od manj redkih elementov.

Kitajski proizvajalec pametnih naprav Honor je za svoj novi pametni telefon Magic 6, ki pri delovanju uporablja umetno inteligenco, razvil novo visokozmogljivo baterijsko tehnologijo, ki uporablja silicij-ogljik. Po trditvah podjetja se lahko to baterijo v celoti napolni v manj kot 40 minutah.

Funkcije umetne inteligence porabijo več energije, zato "seveda potrebujemo zmogljivo baterijo", je ob predstavitvi telefona v Barceloni dejal izvršni direktor podjetja Honor George Zhao.

Po navedbah organizatorjev se letos na sejmu predstavlja več kot 2400 razstavljavcev, pri čemer ima 35 držav nacionalne paviljone, pričakujejo pa okoli 90.000 obiskovalcev. V okviru skupinske predstavitve v organizaciji javne agencije Spirit Slovenija je navzočih tudi pet slovenskih podjetij.