STAznanost

Začenja se Festival hrane za možgane: O meniju prihodnosti z znanstvenicami in znanstveniki

Ljubljana, 23. aprila - Z delavnico in znanstvenim slamom se danes začenja Festival hrane za možgane v organizaciji Univerze v Ljubljani, Instituta Jožef Stefan in Kemijskega inštituta. Festival bo do četrtka postregel z več dogodki na temo trajnostne prehrane in menija prihodnosti, pred rektoratom univerze pa je na ogled tudi razstava Trajnostni vidik (pre)hrane na UL.

Kot so v sporočili za javnost zapisali na Univerzi v Ljubljani (UL), se bo Festival hrane za možgane: o meniju prihodnosti z znanstvenicami in znanstveniki danes pričel z brezplačno delavnico za študente UL, ki jo bo vodil ustanovitelj in vodja ljubljanskega uličnega bistroja Žmoht Dalibor Novaković. Na njej se bodo študentje lotili praktične priprave obrokov in se seznanili z nasveti za preprečevanje nastajanja in zmanjševanje zavržene hrane ter drugimi uporabnimi kuharskimi nasveti. Druženju bo sledila degustacija kulinaričnih kreacij.

Namen delavnice je po navedbah UL opozoriti na problematiko zavržene hrane ter na pomen razmisleka o sestavinah, ki jih vključujemo v vsakdanje obroke, in njihovem okoljskem odtisu.

Delavnici bo v Kinu Bežigrad sledil znanstveni slam, na katerem bodo raziskovalci UL, IJS in Kemijskega inštituta na poljuden način predstavili tematsko raznolike raziskave in dosežke s področja trajnostnosti in prehrane.

Tekom festivalskega programa se bodo zvrstile tudi številne okrogle mize. V sredo bodo govorci v sklopu Alumniteke podali kritične razmisleke o trajnostnih prehranskih sistemih in med drugim odgovarjali na vprašanje, koliko lahko k trajnostnemu razvoju prispeva posameznik in njegove prehranjevalne navade.

V četrtek bodo najprej razpravljali o tem, kako o trajnostnem in zdravem prehranjevanju razmišljati v času agroživilskih inovacij, podnebnih izzivov ter ob vse glasnejših razpravah o alternativnih virih in načinih prehranjevanja. Sledila bo okrogla miza o okoljskem odtisu in omejitvah pridelave in predelave hrane ter o okoljskih politikah in prehranski varnosti. Festival pa bo zaključila okrogla miza na temo hrane v različnih življenjskih obdobjih.

V sklopu festivala je od danes na panojih pred rektoratom UL na ogled tudi razstava Trajnostni vidik (pre)hrane na UL ALUO. Kot so sporočili z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), je akademija leta 2021 pristopila h globalni pobudi univerz za delovanje k prehodu v brezogljični svet in se zavzela za dosego ogljične nevtralnosti ustanove do leta 2050.

Njihovi konkretni koraki k trajnosti med drugim vključujejo zmanjševanje negativnih okoljskih vplivov, povzročenih z vsakodnevnimi prehranskimi navadami ter spodbujanje trajnostnih študentskih projektov na področju odpadne hrane. Pričujoča razstava po njihovih navedbah predstavlja izbor tovrstnih dobrih praks na akademiji.

Festival omogoča Zveza EUTOPIA, zavezništvo desetih evropskih univerz, katerega članica je tudi UL.