STAznanost

Inženirska akademija Slovenije za novega predsednika izvolila Matjaža Mikoša

Ljubljana, 28. februarja - Inženirska akademija Slovenije (IAS) je v ponedeljek na redni letni skupščini sprejela program dela in izvolila novo vodstvo. Novi predsednik s triletnim mandatom je postal Matjaž Mikoš, so sporočili. Drugič so podelili tudi priznanje za življenjsko delo na področju promocije inženirstva oz. znanosti, ki ga je prejela upokojena novinarka RTV Slovenija Janja Koren.

Ljubljana. Inženirska akademija Slovenije je na redni letni skupščini sprejela program dela in izvolila novo vodstvo. Foto: Željko Stevanić

Ljubljana.
Inženirska akademija Slovenije je na redni letni skupščini sprejela program dela in izvolila novo vodstvo.
Foto: Željko Stevanić

Novo izvoljeni predsednik Matjaž Mikoš je v zahvali za izvolitev izpostavil pomembno vlogo akademije, ki deluje kot povezovalni člen med raziskovalnimi in izobraževalnimi inštitucijami ter gospodarstvom in državo, obenem pa skrbi za izboljšanje statusa in vloge tehnične inteligence v družbi. Kot so pri akademiji zapisali v sporočilu za javnost, so za podpredsednika in podpredsednico redni letni skupščini izvolili Antona Berganta in Karin Stana Kleinschek.

Dosedanji predsednik IAS Mark Pleško je med dosežki v letu 2023 izpostavil izvedbo mednarodnega simpozija Frontiers of Engineering, ki ga je akademija organizirala v sodelovanju z Ameriško inženirsko akademijo NAE in združenjem evropskih inženirskih akademij Euro-CASE.

Organizirali so tudi posvet o inovacijskem in tehnološkem managementu. Na posvetu so udeleženci sprejeli osem ukrepov, ki naj bi jih Slovenija izpeljala, da bi naredila korak naprej na področju inovacij. Ukrepe so poimenovali s skupnim naslovom Naredimo Slovenijo spet inovativno.

Bistveno za učinkovito delovanje akademije pa je bila po njihovih navedbah selitev v lastne prostore na Rimski ulici 1, kjer je v galeriji na ogled tudi razstava z naslovom Barve in oblike, kot jih vidijo člani IAS. V sprejetem programu dela za 2024 so opredelili tudi željo, da ta stavba postane skupni dom slovenskega inženirstva, kjer bi domovale ključne nacionalne inženirske organizacije.

Poudarili so še, da je akademija v letu 2023 okrepila sodelovanje z vlado in ministrstvi pri pripravi zakonodaje ter sprejemanju strateških odločitev. Kot so navedli, bo tovrstno sodelovanje stalnica, saj priprava zakonov in podzakonskih predpisov izjemno pomembno vpliva na delovanje inženirjev in uveljavitev družbenega pomena inženirske stroke.

Inženirska akademija Slovenije je letos drugič podelila priznanje za življenjsko delo na področju promocije inženirstva in/ali znanosti, ki ga je prejela upokojena novinarka RTV Slovenija Janja Koren. Priznanje novinarki, ki je v preteklem letu najbolj kakovostno promovirala inženirstvo in znanost v medijih, pa so podelili Ini Petric z medija Tromba, so še sporočili.