STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Ljubljani še danes delavnica o naprednih rentgenskih tehnikah v geoloških znanostih

Ljubljana, 29. februarja - Na Zavodu za gradbeništvo Slovenije se danes zaključuje tridnevna delavnica o naprednih rentgenskih tehnikah v geoloških znanostih. Namenjena je magistrskim, doktorskim in podoktorskim študentom ter že uveljavljenim raziskovalcem, njen namen pa je ponazoriti napredne tridimenzionalne in štiridimenzionalne protokole za slikanje geoloških in dediščinskih materialov.

Delavnice z naslovom Workshop on Advanced X-ray characterisation technologies in Earth Sciences se udeležuje več kot 60 strokovnjakov in začetnikov s področja rentgenskih tehnik s poudarkom na tomografskem slikanju. Udeleženci se med drugim tekom predavanj in praktičnega dela spoznavajo s tehnikami 3D in 4D rentgenskega slikanja in učijo o tem, kako umetni in naravni gradbeni materiali vplivajo na okolje in zdravje.

Na delavnici različni strokovnjaki predstavljajo primere analize geoloških materialov in tehnologij s pomočjo tomografskih in sinhrotronskih tehnik. Med drugim predstavljajo ugotavljanje hitrosti rasti naših prednikov iz analize zob in analize najstarejšega glasbila neandertalčeve piščali iz Divjih bab, paleolitske ropotuljice, najdene na Ljubljanskem barju, najstarejše paleolitske lesene konice, najdene v Ljubljanici, šifrirne naprave Enígma iz druge svetovne vojne, najdene v Istri, Herkulanejevih papirusov. Predstavljajo tudi analiziranje prisotnosti azbesta v gradbenih in dediščinskih materialih, aditivne tehnologije (3D tisk) z uporabo sekundarnih surovin, uporabo sekundarnih surovin v modernih in historičnih gradbenih materialih.

Kot so še sporočili, so v sklopu tridnevnega dogodka udeleženci obiskali tudi laboratorije Zavoda za gradbeništvo Slovenije, si ogledali bogate zbirke Narodnega muzeja Slovenije in slovenske kamnine, uporabljene v arhitekturi Ljubljane.

Delavnico, ki se je začela v torek, danes pa se zaključuje, so poleg Zavoda za gradbeništvo Slovenije organizirali še Univerza v Kataniji in Elletra Sinhrotron Trst v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in oddelkom za geologijo ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete. Sponzorira jo Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS in italijansko združenje za mineralogijo in petrologijo (SIMP).