STAznanost

V ZDA ne prodajajo več embalaže s škodljivimi kemikalijami PFAS

Washington, 29. februarja - V ZDA ni več v prodaji embalaže, ki vsebuje škodljive kemične snovi PFAS. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA), ki dosežku pripisuje velik pomen, je namreč leta 2020 sklenila dogovor s proizvajalci materialov s PFAS, v sredo pa je potrdila, da so pošle tudi obstoječe zaloge.

PFAS so velika skupina kemičnih snovi, ki jih je ustvaril človek, in vključujejo več kot 4700 kemikalij. Med drugim se kot pesticidi uporabljajo za obdelavo sadja in zelenjave, v ZDA pa jih je bilo mogoče najti v številnih embalažah hitre hrane, škatlah za prevzem pripravljene hrane, vrečkah s pokovko za pripravo v mikrovalovni pečici in embalaži za hrano za hišne ljubljenčke.

V FDA so v sredini objavi poudarili, da gre za pomemben mejnik na področju varovanja zdravja, saj je potrjeno, da se nekateri PFAS kopičijo v ljudeh, živalih in rastlinah ter povzročajo toksične učinke.

Dogovor, ki so ga leta 2020 sklenili s proizvajalci, je temeljil na prostovoljni odločitvi. "Z njim smo poskrbeli za odstranitev glavnega vira PFAS v prehrani," je dejal Jim Jones iz FDA.

Pesticidi PFAS težave povzročajo tudi v Evropi. Kot je v nedavno objavljenem poročilu zapisala nevladna organizacija PAN Europe, se je količina sadja in zelenjave, v katerih so odkrili PFAS, med letoma 2011 in 2021 potrojila. Pri sadju so zaznali 220-odstotno, pri zelenjavi pa 274-odstotno rast. Med državami so najbolj dramatičen skok zabeležili v Avstriji in Grčiji.

"Stalno kopičenje PFAS v tleh, vodi in prehranjevalni verigi skupaj z drugimi kemičnimi snovmi predstavlja dolgoročno tveganje za zdravje ljudi in okolje. Prepoved uporabe pesticidov PFAS je nujna za omejitev izpostavljenosti evropskih državljanov in zaščito njihovega zdravja," so pozvali.