STAznanost

Proti ISS poletela nova ameriško-ruska posadka

Cape Canaveral, 4. marca - Iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral je pozno v nedeljo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletela posadka, ki jo sestavljajo trije ameriški astronavti in ruski kozmonavt. V vesolje jih je na krovu kapsule Dragon Endeavour ponesla raketa Falcon 9 podjetja SpaceX.

Na krovu kapsule, ki jo je podjetje SpaceX pred tem v vesolju uporabilo že štirikrat, so trije moški, Michael Barratt, Matthew Dominick in Aleksander Grebjonkin, ter astronavtka Jeanette Epps. Proti ISS bi morali poleteti že v soboto, a so vzlet preložili zaradi močnega vetra.

Četverica namerava v okviru šestmesečnega bivanja na ISS izvesti več poskusov. Med drugim bodo z uporabo izvornih celic ustvarili organoide (umetno gojene gmote celic, ki spominjajo na organe) za preučevanje degenerativnih bolezni, pri čemer bodo izkoristili okolje mikrogravitacije za tridimenzionalno rast celic, kar na Zemlji ni mogoče.

Mednarodna vesoljska postaja je eno redkih področij, na katerih ZDA in Rusija kljub ruski agresiji na Ukrajino še vedno sodelujeta. Za postajo sicer skrbijo vesoljske agencije ZDA, Rusije, Kanade, Evrope in Japonske.