STAznanost
Humanistika in družboslovje

Letošnji Dnevi ZIFF v znamenju 45. jubileja znanstvenoraziskovalnega inštituta

Ljubljana, 5. marca - Danes se začenjajo Dnevi Znanstvenoraziskovalnega inštituta Filozofske fakultete (ZIFF) Univerze v Ljubljani (UL), v okviru katerih bodo med drugim predstavili aktualna povezovanja in sodelovanja raziskovalcev filozofske fakultete z Egiptom. Letošnji dnevi, ki bodo trajali vse do petka, bodo tudi v znamenju 45. jubileja inštituta.

V sklopu letošnjega programa se bodo na fakulteti zvrstile različne okrogle mize in predavanja. Kot so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, bodo predstavili aktualna povezovanja in sodelovanja raziskovalcev fakultete z Egiptom. Ob stotem jubileju ustanovnega člana in prvega predstojnika ZIFF ter enega najeminentnejših slovenskih umetnostnih zgodovinarjev Naceta Šumija bo potekalo javno predavanje enega njegovih naslednikov Mateja Klemenčiča. Dogajanje pa se bo zaključilo s simpozijem raziskovalnega programa Slovenski jezik - bazične, kontrastivne in aplikativne raziskave, ki ga vodi Mojca Smolej, ter odprtjem razstave programa z naslovom Nazaj v prihodnost.

V okviru Dnevov ZIFF bodo v biltenu Odlična FF objavili najodličnejše znanstvenoraziskovalne dosežke raziskovalcev Filozofske fakultete iz let 2022 in 2023. Bilten bo v prosto dostopni obliki na voljo na portalu e-knjige Založbe UL. V letošnjem letu ZIFF obeležuje tudi 45 let delovanja, zato bodo letošnji dnevi potekali tudi v luči obletnice.

ZIFF so ustanovili 8. marca 1979, z namenom, da koordinira znanstvenoraziskovalno delo fakultete na področju humanistike in družboslovja. Kot so sporočili s fakultete, združuje vse zaposlene visokošolske učitelje in raziskovalce, ki se ukvarjajo z raziskovalnim delom na fakulteti ter že vrsto let povezuje kar 450 raziskovalcev.

Letno vodi okoli 100 raziskovalnih programov in projektov, s čimer sodi med največje raziskovalne organizacije v Sloveniji in je eno najpomembnejših znanstvenoraziskovalnih središč v državi na področju humanistike in družboslovja. Mnogi znanstveniki, ki delujejo v okviru ZIFF, sodijo v sam vrh svojih znanosti, so še zapisali.