STAznanost

V okviru projekta SMASH v Slovenijo prihaja 18 podoktorskih raziskovalcev iz tujine

Vipava, 6. marca - Univerza v Novi Gorici je v okviru projekta SMASH objavila rezultate razpisa za nove podoktorske raziskovalce, ki se je zaključil oktobra. Projekt tako začenja novo fazo raziskovalnega dela, v okviru katere bodo sprejeli 18 podoktorskih raziskovalcev iz tujine, ki se bodo pridružili petim vodilnim slovenskim raziskovalnim institucijam.

Projekt SMASH se osredotoča na razvoj vrhunskih aplikacij strojnega učenja za naravoslovje in humanistiko. Združuje pet vodilnih raziskovalnih institucij v Sloveniji - Univerzo v Novi Gorici, Univerzo v Ljubljani, Institut Jožef Stefan, Institut informacijskih znanosti (IZUM) in Agencijo RS za okolje (Arso). V sodelovanju s 25 pridruženimi partnerji, med katerimi so inovativna slovenska podjetja in ugledne mednarodne akademske ustanove, je SMASH prvi projekt COFUND, ki ga koordinira slovenska organizacija, Univerza v Novi Gorici.

Inovativni interdisciplinarni program usposabljanja za poklicni razvoj je namenjen temu, da v Slovenijo pripelje izjemne podoktorske raziskovalce z vsega sveta, so sporočili z Univerze v Novi Gorici.

Financiranje projekta je zagotovljeno v okviru evropskega programa za raziskave in razvoj Obzorje Evropa. Projekt financira individualno napredno raziskovalno usposabljanje in štipendije za razvoj kariere 50 izbranim podoktorskim raziskovalcem. Ponudili so jim dvoletno štipendijo v eni od petih vodilnih slovenskih raziskovalnih institucij ter dve dodatni usposabljanji - eno v Sloveniji z akademskim ali neakademskim partnerjem in drugo mednarodno, izbrano med pridruženimi partnerji projekta.

Na oktobra zaključen drugi razpis projekta SMASH je prispelo kar 37 prijav. Najbolj iskana področja so bila podatkovna znanost (13 prijav), temeljna fizika (10 prijav) ter podnebje in jezikoslovje (po pet prijav). Med partnerji projekta sta največ prijav dobili Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in Univerza v Novi Gorici. Izbrani podoktorski raziskovalci pa se bodo zaposlili na Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Novi Gorici, Institutu Jožef Štefan in Arsu.

"Razveselili smo se odziva na razpis, tako v številu prijav kot tudi njihove geografske pokritosti in pokritosti po spolu. Nestrpno pričakujemo, da bomo podoktorske raziskovalce sprejeli v institucijah gostiteljicah v Sloveniji in se podali v novo razburljivo fazo projekta SMASH, ki je pred nami," je povedala vodja projekta Gabrijela Zaharijaš.