STAznanost

Znanstvena oddaja Vala 202 bo 15. obletnico praznovala z oddajo pred občinstvom

Ljubljana, 7. marca - Tedenska poljudnoznanstvena oddaja Vala 202 Frekvenca X, ki na poljuden način zastavlja zanimiva vprašanja o moderni znanosti in nanje išče odgovore z raziskovalci in strokovnjaki, bo sredi marca praznovala že svojo 15. obletnico. Njeni ustvarjalci zato 19. marca pripravljajo posebno oddajo pred občinstvom Misliti velikost - od palčkov do velikanov.

Ljubljana. Ekipa poljudnoznastvene oddaja Vala 202 Frekvenca X, ki prazuje 15. obletnico. Foto: arhiv Vala 202

Ljubljana.
Ekipa poljudnoznastvene oddaja Vala 202 Frekvenca X, ki prazuje 15. obletnico.
Foto: arhiv Vala 202

Frekvenca X je na Valu 202 na sporedu ob četrtkih ob 12. uri in je tudi eden prvih podkastov v Sloveniji. Vse od 19. marca 2009, ko sta tedanja urednica Mija Škrabec Arbanas in strokovni sodelavec Nejc Jelen zastavila prvo oddajo, ekipa v slovenski radijski eter pošilja zgodbe iz sveta astrofizike, medicine, matematike, ved o življenju, humanistike, tehnike, družboslovja in številnih drugih področij, so na RTV Slovenija zapisali v sporočilu za javnost.

Izzive moderne znanosti radijskemu in spletnemu občinstvu zadnja leta predstavljajo novinarji Vala 202 Luka Hvalc, Maja Ratej, Maja Stepančič in Jan Grilc. V tekočem letu so se jim pridružile še Ajda Kus, Neža Borkovič in Kaja Ravnak. Pri njenem ustvarjanju sodelujejo tudi angažirani poslušalci, novinarska ekipa pa, kot so zapisali, domače in svetovne teme izbira v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in gosti z različnih področij, od naravoslovja do humanizma.

Doslej so poslušalcem predstavili več kot 600 izvirnih oddaj in gostili več kot 1500 uglednih domačih in tujih znanstvenikov. Kot strokovni sodelavci pri Frekvenci redno sodelujejo astrofizik Tomaž Zwitter z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko, Matej Huš in Ajasja Ljubetič s Kemijskega inštituta, urednik spletnega časopisa Kvarkadabra Sašo Dolenc, Matjaž Gregorič iz ZRC SAZU in drugi.

Za svoje delo so prejeli nagrado Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jo podeljuje Slovenska znanstvena fundacija, in nagrado za izjemne novinarske dosežke Čuvaj/Watchdog, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije.

Praznovanje 15. rojstnega dne oddaje bodo ustvarjalci obeležili z radijsko oddajo pred občinstvom 19. marca v studiu 26 Radia Slovenija. Tema oddaje bo velikost in kako ta vpliva na ves živi svet okoli nas. Pred mladimi obiskovalci, osnovnošolci in dijaki, bodo z evolucijskim biologom Matjažem Gregoričem iz ZRC SAZU, biologom in fiziologom z Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Gregorjem Belušičem in fizikom s Pedagoške fakultete UL Jurijem Bajcem iskali odgovore na vprašanja, ali je biti velik ali majhen v naravi prednost ali slabost, kaj sploh je velikost, kako so se sploh premikali prazgodovinski ogromni kuščarji, zakaj so kiti še danes tako veliki in še na številna druga, so navedli. Oddajo Misliti velikost - od palčkov do velikanov bodo ob 12. uri predvajali tudi na frekvencah Vala 202 in na spletu.

V četrtek, 21. marca, od 10. do 13. ure pa pripravljajo poljudnoznanstveno obarvan program, ki ga bo povezoval voditelj čisto prve Frekvence X in njen dolgoletni sodelavec Matej Praprotnik. Raziskovali bodo, na katerih področjih je znanost vidno napredovala v minulih 15 letih, skupaj s poslušalci bodo v nagradni igri iskali najboljšo razlago in z znanimi komunikatorji znanosti iz Slovenije in tujine razmišljali o pomenu komuniciranja znanosti. V radijskem etru bodo gostili tudi Nobelovca in priznanega britanskega matematika, kozmologa in fizika Rogerja Penrosea, so še sporočili.