STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Jure Urbančič iz UKC Ljubljana med prejemniki 10. mednarodne nagrade Medis

Ljubljana, 8. marca - V Narodni galeriji v Ljubljani so sinoči razglasili devet dobitnikov mednarodne nagrade Medis, ki jo že 10 let podeljujejo za raziskave na področju medicine in farmacije. Med njimi je tudi slovenski predstavnik iz UKC Ljubljana Jure Urbančič. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju pulmologije in alergologije.

Ljubljana, Narodna galerija. Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov. Prejemniki letošnjih nagrad Medis. Foto: Katja Kodba

Ljubljana, Narodna galerija.
Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov.
Prejemniki letošnjih nagrad Medis.
Foto: Katja Kodba

Ljubljana, Narodna galerija. Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov. Predstavniki Slovenije na podelitvi nagrad. Foto: Katja Kodba

Ljubljana, Narodna galerija.
Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov.
Predstavniki Slovenije na podelitvi nagrad.
Foto: Katja Kodba

Ljubljana, Narodna galerija. Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov. Ustanovitelj International Medis Awards in družbe Medis Tone Strnad, strokovna direktorica družbe Medis Martina Perharič, direktorica družbe Medis Maja Strnad Cestar in predsednik Mednarodne strokovne komisije Borut Štrukelj. Foto: Katja Kodba

Ljubljana, Narodna galerija.
Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov.
Ustanovitelj International Medis Awards in družbe Medis Tone Strnad, strokovna direktorica družbe Medis Martina Perharič, direktorica družbe Medis Maja Strnad Cestar in predsednik Mednarodne strokovne komisije Borut Štrukelj.
Foto: Katja Kodba

Ljubljana, Narodna galerija. Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov. Foto: Katja Kodba

Ljubljana, Narodna galerija.
Podelitev nagrad Medis za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov.
Foto: Katja Kodba

Natečaj že 10. leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope. Jure Urbančič je mednarodno nagardo Medis (International Medis Awards for Medical Research) prejel kot prvi avtor članka z naslovom Transcriptomic Differentiation of Phenotypes in Chronic Rhinosinusitis and Its Implications for Understanding the Underlying Mechanisms. Objavljen je bil v ugledni znanstveni reviji International Journal of Molecular Sciences.

V svojem raziskovalnem delu je avtor pokazal nove vpoglede v molekularno strukturo kroničnega rinosinusitisa, vnetja nosne sluznice in sinusov, za katero po besedah Urbančina zboli okoli 10 odstotkov oseb. Kot je pojasnil ob robu slovesnosti, so klinični znaki podobni drugim boleznim, vendar pa ravno pri kroničnem rinosinusitisu še ni smiselnega načina zdravljenja, s katerim bi bolezen ozdravili dokončno.

V sklopu raziskave je njegova raziskovalna skupina analizirala genetski material oz. proteine, ki nastanejo v celicah bolnikov in jih primerjala z zdravimi osebami in tistimi, ki so imeli drugo obliko bolezni. "Namen raziskave je bil torej ugotoviti, kaj se dogaja pri tej bolezni, najti prave poti, na katere lahko z obstoječimi zdravili ali tistimi, ki šele prihajajo na trg, vplivamo na bolezni oz. te bolnike zdravimo," je dejal.

Med letošnjimi finalisti pa sta bila še dva slovenska raziskovalca, in sicer Lea Knez z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik s člankom s področja farmacije Real-world outcomes of immunotherapy with or without chemotherapy in first-line treatment of advanced non-small cell lung cancer in Luka Roškar iz Splošne bolnišnice Murska Sobota s člankom s področja ginekologije Decreased Gene Expression of Antiangiogenic Factors in Endometrial Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling.

Poleg Urbančiča je nagrado prejelo še osem drugih, tujih raziskovalcev z različnih področij medicine in farmacije. S področja farmacije je nagrado dobila Milena Anđelković iz Srbije, s področja gastroenterologije David JM Bauer iz Avstrije, s področja ginekologije Gabor Szabo z Madžarske, s področja intenzivne medicine in anesteziologije Nikola Bradić s Hrvaške, s področja nevrologije Marija Babunovska iz Severne Makedonije, s področja oftalmologije Maja Živković iz Srbije, s področja pediatrije Gordana Bukara-Radujković iz Bosne in Hercegovine in s področja revmatologije Irina Gessl iz Avstrije.

Predsednik mednarodne strokovne komisije Borut Štrukelj je ob podelitvi nagrad dejal, da vsako leto pregledujejo vrhunska prijavljena znanstvena dela. Vsem avtorjem je čestital za njihove objave v najbolj uglednih znanstvenih revijah.

Ustanovitelj nagrad in družbe Medis Tone Strnad je še posebej pohvalil požrtvovalnost zdravnikov in farmacevtov, ki ob vsakodnevnem delu z bolniki velik del svojega prostega časa namenijo raziskovanju za izboljšanje metod zdravljenja. "V desetletju so nagrade prerasle v cenjeno strokovno referenco v medicinskih in farmacevtskih krogih," je dejal.

Po besedah direktorice družbe Medis Maje Strnad Cestar je poslanstvo družbe "izboljšati kakovost življenja bolnikov v naši regiji in zagotoviti dostopnost do ustreznih terapij vsem, ki jih potrebujejo, ne glede na to, od kod ti bolniki prihajajo". "S podporo tem nagradam krepimo optimizem na področju medicine in farmacije, spodbujamo zaupanje v znanost in razvoj in s tem prispevamo k ustvarjanju boljšega jutri za vse nas," je dejala.

Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes njegov glavni pokrovitelj. Prijavljena znanstvenoraziskovalna dela ocenjuje neodvisna mednarodna strokovna komisija desetih članov iz sedmih držav, ki izbere nominirance, finaliste in zmagovalce za posamezno področje.