STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Portorožu dokončujejo podvodno strukturo za raziskovanje organizmov

Seča, 12. marca - V portoroški marini te dni končujejo izdelavo podvodne strukture, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje. Postavitev se je zavlekla zaradi lanskih poplav, a konstrukcija sledi predhodnim načrtom, so za STA dejali na zavodu za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea, ki vodi projekt.

Portorož, Marina Portorož. V portoroški marini te dni končujejo izdelavo podvodne strukture, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje. Foto: Zavod za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea

Portorož, Marina Portorož.
V portoroški marini te dni končujejo izdelavo podvodne strukture, na kateri bodo raziskovali možnosti pridobivanja avtohtonih morskih organizmov za gojenje.
Foto: Zavod za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea

To bo sicer prva tovrstna umetna podvodna struktura v slovenskem morju. Dolga bo 5,5 metra, široka 3,5 metra in visoka tri metre, od obale pa bo oddaljena nekaj več kot kilometer. Poimenovali so jo Morska oaza Piran, sestavljena pa bo iz betona, železa in vstavljenih apnenčastih kamnov.

Najprej so izdelali opaže za vlivanje betona v želeni obliki in pripravili armaturo, nato pa vlili beton in vanj naložili apnenčasto kamenje. Slednje bo povečalo površino in raznolikost materiala za pritrjevanje organizmov, je povedala direktorica zavoda YouSea iz Seče Irena Fonda.

"Zaporedoma smo to naredili petkrat, za vsako rastno ploščo posebej. Sedaj bomo plošče z dvigali prestavili na plovilo, s katerim jih bomo pripeljali na lokacijo postavitve," je Fonda opisala postopek priprave podvodne strukture. Plošče bodo nato postavili na morsko dno Piranskega zaliva in jih tam sestavili. To bodo potapljači naredili s pomočjo dvigala na plovilu.

Na zavodu YouSea so prepričani, da bo struktura organizmom všeč. Kot pojasnjujejo, so po dolgoletnih izkušnjah s podvodnimi deli, gojenjem morskih organizmov in opazovanjem podvodnega življenja ugotovili, katere vrste betona so najbolj priljubljene za pritrjevanje morskih organizmov. Tovrstne materiale so tudi izbrali za izdelavo strukture.

"Tako bomo lahko učinkovito sledili namenu Morske oaze Piran in bomo lahko kontrolirano raziskovali potencial za naseljevanje z organizmi in trajnostno gojitev različnih vrst organizmov," je poudarila Fonda.

Postavitev podvodne strukture so nameravali prvotno začeti že lani avgusta, a se je postopek zavlekel, ker je bila potapljaška ekipa več mesecev nenačrtovano zasedena zaradi katastrofalnih poplav po Sloveniji. Izvajali so nujna vzdrževalna dela, čiščenja blata in drevja, ki jih je prinesla voda na številnih hidroelektrarnah, vključno z nuklearno elektrarno Krško, kjer izvajajo podvodna dela.

S postavitvijo strukture so dodatno počakali tudi zaradi izredno velike količine materiala, ki ga je ob poplavljanju Dragonje naneslo v neposredno bližino kraja postavitve podvodne strukture. Kot je pojasnila Fonda, je namreč bistveno, da imajo organizmi na začetku na razpolago trdo podlago, ki ni prekrita z muljem.

Podvodno strukturo za raziskovanje avtohtonih morskih organizmov bodo v primeru ustreznih vremenskih razmer predvidoma na morsko dno postavili 20. marca. V začetku pomladi se namreč z dvigovanjem temperatur in daljšanjem dneva, podobno kot na kopnem, tudi v morju začne prebujati življenje, je še povedala Fonda.