STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE med finalisti za prejem nagrade Novega evropskega Bauhausa 2024

Izola, 10. marca - Evropska komisija je med 530 prijavami izbrala finaliste za prejem nagrade Novega evropskega Bauhausa za leto 2024. Med njimi je tudi slovenski raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, ki predstavlja središče za znanstveno in industrijsko skupnost, usmerjeno v trajnostno prihodnost. Vse do 20. marca je odprto javno glasovanje za finaliste za prejem nagrade.

Novi evropski Bauhaus je interdisciplinarna pobuda, ki evropski zeleni dogovor povezuje z našimi življenjskimi prostori in izkušnjami. Kot je zapisano spletni strani Evropske komisije, pobuda poziva vse Evropejce, naj sooblikujejo trajnostno in vključujočo prihodnost. Nagrade v okviru pobude so namenjene za projekte, ki v praksi povezujejo vrednote trajnosti, estetike in vključevanja ter spodbujajo mlajšo generacijo k razvoju novih konceptov in idej. Letos so prvič poleg držav članic EU in Zahodnega Balkana sprejeli tudi prijave projektov iz Ukrajine.

V slovenskem raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE, ki se nahaja v Izoli, so se za prijavo odločili, saj so prepričani, da je inštitut "primer dobre prakse, ki prikazujejo lepo, trajnostno in vključujoče okolje".

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, raziskovalci inštituta uvajajo, preizkušajo in prikazujejo nove rešitve, tehnologije in sisteme za ocenjevanje gradbenih materialov, gradbenih sistemov in dobrega počutja uporabnikov v njej. Raziskovalni inštitut je po njihovih navedbah po načelih obnovitvenega okoljskega in ergonomskega oblikovanja (REED) zasnoval in zgradil največjo leseno stavbo v Sloveniji. V inštitutu si tudi prizadevajo, da bi svoje znanje in inovativne pristope delili tudi s širšo skupnostjo. Javnost tako spodbujajo, da bolj pogosto uporabljajo les v stavbah, za pohištvo, pa tudi za druge namene.

V stavbi InnoRenew CoE je tudi sedež Začetnega vozlišča Akademije Novega evropskega Bauhausa za trajnostno grajeno okolje z obnovljivimi materiali (NEBAP Hub). Kot so navedli, bodo z aktivnostmi NEBAP Hub pod vodstvom Univerze na Primorskem izvajali usposabljanja za pospešitev razogljičenja domov in stavb po Evropi in širše.

Po besedah arhitektke in vodje raziskovalnega oddelka za kreativnost in družbo v InnoRenew CoE Eve Prelovšek Niemelä so z gradnjo stavbe InnoRenew CoE uspešno ustvarili novo znanstveno središče, ki zagotavlja in spodbuja sodelovanje med raziskovalnimi inštituti, univerzami, zasebnimi podjetji, strokovnjaki za poklicno usposabljanje, šolami ter lokalno, nacionalno in mednarodno skupnostjo.

Javno glasovanje med finalisti za prejem nagrade Novega evropskega Bauhausa 2024 poteka od četrtka pa vse do 20. marca do 18.ure preko spletne platforme NEB Prizes. Nagrade bodo podelili 20 zmagovalcem, dve od teh bodo odločene na podlagi javnega glasovanja, ostale pa s strani strokovne komisije. Zmagovalci bodo razglašeni na festivalu Novega evropskega Bauhausa, ki bo med 9. in 14. aprilom potekal v Bruslju.