STAznanost

Minister Papič o novogoriškem Centru zelenih tehnologij

Nova Gorica, 8. marca - Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je danes obiskal Novo Gorico, kjer je z novogoriškim županom Samom Turelom in rektorjem Univerze v Novi Gorici Boštjanom Golobom spregovoril o podpori, ki jo imajo pri nastajanju Centra zelenih tehnologij. Projekt, vreden kar 30 milijonov evrov, je prijavljen tudi na evropski razpis.

Nova Gorica, Mestna hiša. Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič na obisku v Novi Gorici, kjer je z novogoriškim županom Samom Turelom spregovoril o podpori, ki jo imajo pri nastajanju Centra zelenih tehnologij. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša.
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič na obisku v Novi Gorici, kjer je z novogoriškim županom Samom Turelom spregovoril o podpori, ki jo imajo pri nastajanju Centra zelenih tehnologij.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša Obisk ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča v Novi Gorici. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša
Obisk ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča v Novi Gorici.
Foto: Rosana Rijavec/STA

"Gre za pomemben projekt, pomembno prijavo za projekt Teaming for Excellence. Država se je zavezala, da bo v primeru uspešne prijave, gre za 15 milijonov evrov, enak znesek prispevalo tudi naše ministrstvu," je v izjavi po zaključenih pogovorih v vodstvom novogoriške občine in Univerze v Novi Gorici povedal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Pomembno se mu zdi predvsem to, da bodo v Centru zelenih tehnologij prenašali znanje v vsakdanje življenje, v aplikativno uporabo. "To je zagotovo izjemno pomembno za boljše izkoriščanje akademskega znanja v industriji in pa seveda širše v družbi," je še dejal minister.

Novogoriški župan je skupaj z Golobom in direktorjem Centra zelenih tehnologij Matjažem Valantom ministru podrobneje predstavil načrtovani projekt Centra zelenih tehnologij. Ustanovili so ga pred dvema letoma in predvideva, da bo postal samostojna raziskovalna in razvojna institucija, ki bo pripomogla k prenosu raziskovalnih rezultatov iz laboratorijev v industrijo, kmetijstvo in širše.

Center zelenih tehnologij bi bil namenjen podjetjem, in sicer bi jim pomagal pri vzpostavljanju procesov trajnostnega razvoja. Točne vsebine centra pa so del projektne dokumentacije, ki zaenkrat ostajajo poslovna skrivnost, je pred mesecem dni projekt za STA predstavil Boštjan Golob.

Drugi del današnjega obiska je bil namenjen seznanitvi ministra z namero univerze, da vse dodiplomske programe preseli v urbano okolje Nove Gorice. Papič je ob tem poudaril, da je po njihovih izkušnjah pomembno, da so študenti v bolj urbanih okoljih, saj v času študija potrebujejo tudi socialno življenje. Zato bo ministrstvo podprlo in po svojih močeh pomagalo pri zagotavljanju ustreznih pogojev v Novi Gorici.

Ministrove pomoči si na Goriškem obetajo predvsem pri iskanju možnosti selitve programov v prostore, ki so trenutno v lasti države.

Še pred prihodom v Novo Gorico si je minister Papič ogledat raziskovalni del univerze v Ajdovščini. V nadaljevanju današnjega obiska pa je v Solkanu obiskal visokotehnološka podjetja v tamkajšnji podjetniško-obrtni coni.