STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko bodo obeležili svetovni dan matematike in dan števila pi

Ljubljana, 9. marca - Na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bodo tudi letos obeležili svetovni dan matematike in dan števila pi, ki ju praznujemo 14. marca. V četrtek bo na fakulteti že tradicionalno potekalo tekmovanje v recitiranju decimalk števil pi in peki pit, zvrstila pa se bodo tudi zanimiva predavanja, so sporočili s fakultete.

Ljubljana, fakulteta. Dogodek s tekmovanjem v recitiranju decimalk števila pi, ki ga ob svetovnem dnevu matematike in dnevu števila pi pripravlja Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, fakulteta.
Dogodek s tekmovanjem v recitiranju decimalk števila pi, ki ga ob svetovnem dnevu matematike in dnevu števila pi pripravlja Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Matematiki vsako leto 14. marca praznujejo mednarodni dan matematike, ter dan števila pi, ki je posvečen matematični konstanti pi. Ta dan med drugim opominja na pomembno vlogo matematike pri prebojih v znanosti in izboljšanju kakovosti življenja. Po celem svetu dan obeležijo s številnimi dogodki, večinoma tekmovanji v pomnjenju decimalk števila pi.

Tudi na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko bodo dan obeležili s pestrim programom. Dogodek in tekmovanje, ki ga fakulteta organizira v sodelovanju s svojimi študenti matematike in fizike, se bo začel ob 10.00 uri, poleg spremljanja recitiranja in navijanja pa bo potekalo tudi tekmovanje v peki pit, ki jih bodo na koncu lahko poskusili tudi obiskovalci.

"Za mlade in širšo javnost, ki se vsako leto udeleži tega zanimivega dogodka, smo pripravili poljudnoznanstvena predavanja iz področja matematike in astrofizike, lahko pa bodo izvedli tudi kakšen zanimiv fizikalni poskus," so pri fakulteti zapisali v sporočilu za javnost.

Tekmovanje in dogodek bo tudi letos vodil igralec Nik Škrlec, nekdanji državni prvak v recitiranju števila pi. Medijski partner dogodka je letos revija PIL. Na tekmovanje v recitiranju števila pi ali tekmovanje peke pit se lahko prijavi kdorkoli. Razpored tekmovalcev pa bodo objavili dan pred tekmovanjem.

Vsi, ki bodo tekmovali v peki pit, morajo svojo pito prinesti na dan tekmovanja do 10.00 ure. Vse tekmovalce pa čakajo zabavne nagrade, navajajo na fakulteti. Dogodek po njihovih navedbah spodbuja mlade pri njihovem navduševanju za matematiko in fiziko, hkrati pa odpira vrata fakultete za vse radovedne iz vseh generacij.

Datum praznovanja števila pi se v ameriškem datumskem formatu zapiše kot 3/14, kar so tudi prve tri števke števila pi. Prvi dan števila pi so obeležili 14. marca 1988 v San Franciscu. Ta dan, na katerega se je leta 1897 rodil tudi znanstvenik Albert Einstein, leta 2018 pa umrl teoretični fizik Stephen Hawking, pa danes na pobudo mednarodne organizacije Unesco in največjega svetovnega matematičnega združenjem IMU (International Mathematical Union) velja tudi za mednarodni dan matematike.

Letošnja tema mednarodnega dneva matematike je Igranje z matematiko. Praznovanju se tudi letos pridružuje Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) z izvedbo likovnega natečaja, h katerim spodbujajo učence, dijake, učitelje in mentorje. Nagrajeni izdelki bodo objavljeni v obliki galerije ali virtualne razstave na spletni strani in v poročilu v reviji Presek.