STAznanost

Na dogodku projekta RESPO-VI predstavili aplikacijo za ocenjevanje kompetenc študentov

Ljubljana, 18. aprila - Na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana je v ponedeljek potekal zaključni dogodek dvoletnega projekta RESPO-VI. Na dogodku so predstavili spletno aplikacija, ki so jo v sklopu projekta razvili slovenski in norveški raziskovalci v sodelovanju s študenti in omogoča ocenjevanje izboljšanja kompetenc študentov na področju STEM, so sporočili organizatorji šole.

Kot so zapisali v sporočilu a javnost, je aplikacija namenjena študentom, da identificirajo in zapolnijo vrzeli v svojih kompetencah preko individualiziranih programov usposabljanja. Po njihovih navedba bo to prispevalo k njihovi boljši pripravljenosti na zahteve sodobnega trga dela.

Aplikacija sicer sloni na tehnikah umetne inteligence in obsežni obdelavi podatkov. Uporabljajo jo lahko tako študenti, mentorji oz. univerzitetni učitelji. Aplikacija grafično in številčno prikaže razvoj posamezne kompetence pri študentu skozi čas, torej pred in po interdisciplinarnem usposabljanju. Prikaže tudi seznam kompetenc za vsakega študenta ob upoštevanju izbranega študijskega programa oz. poklicev, za katere se usposablja, in prejšnjih individualnih lastnosti ali spretnosti, pridobljenih med vseživljenjskim učenjem.

Aplikacijo so praktično preizkusili v delavnici na temo predelave zavržene hrane, ki je potekala od 12. do 16. februarja na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana, v podjetju Emona in na Reaktorskem centru IJS.

Študentje so veščine pridobivali v laboratoriju, in sicer so odpadke predelali v primernejše za kompostiranje, po končani delavnici pa so stopnjo pridobljenih kompetenc neposredno primerjali s predhodnimi. Na ta način so ocenili, kako koristna je bila posamezna aktivnost, na primer predavanje, obisk proizvodnje, izdelava seminarskih nalog, pri pridobivanju kompetenc, so sporočili organizatorji.

Po besedah vodje projekta RESPO-VI Aleksandra Zidanška bodo aplikacijo uporabili v študijskem procesu na mednarodni podiplomski šoli za spremljanje doseganja posameznih kompetenc pri študentih. "Poskusno načrtujemo uporabo pri seminarju že v tem študijskem letu, bolj množična uporaba pa je predvidena za naslednje študijsko leto," je dejal.

Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana je izobraževalna institucija, specializirana za področja znanosti in tehnologije. V letošnje letu praznuje 20-letnico delovanja, ki jo bo obeležila z vrsto dogodkov, vrhunec pa bo osrednja slovesnost v juniju.