STAznanost

Štirje astronavti po polletni misiji na ISS nazaj na Zemlji

Tallahassee, 12. marca - Štirje astronavti so se zgodaj davi po nekaj več kot šestmesečni misiji na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) vrnili na Zemljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Četverica je s kapsulo Dragon podjetja SpaceX pristala v morju blizu mesta Pensacola na skrajnem severozahodu Floride. Z ISS so sicer na Zemljo potovali 18 ur in pol.

Posadko ameriške vesoljske agencije Nasa z imenom Crew-7 je vodila Američanka Jasmin Moghbeli, ki je opravila svoj prvi polet v vesolje. Poleg nje so na ISS poleteli še Danec Andreas Mogensen, Japonec Satoshi Furukawa in ruski kozmonavt Konstantin Borisov. Kapsulo so iz morja izvlekli manj kot pol ure po njenem pristanku.

Posadka je med bivanjem v vesolju izvedla vrsto poskusov. Med drugim so med sprehodom po vesolju zbirali vzorce, da bi ugotovili, ali ISS sprošča mikroorganizme. Preučevali so tudi, kako mikrogravitacija, ki sicer pospešuje staranje, vpliva na regeneracijo jeter, navaja AFP.

Nasa podjetju SpaceX plačuje za prevoze na ISS, da bi se po ukinitvi lastnega programa leta 2011 znebila odvisnosti od ruskih raket sojuz. Drugi pogodbeni partner je podjetje Boeing, a doslej zaradi zamud in tehničnih težav na ISS še ni popeljal nobene ekipe.