STAznanost

V BTC s pomočjo umetne inteligence do podatkov o poreklu mesa na krožniku

Ljubljana, 12. marca - V Restavraciji City v BTC Cityju Ljubljana lahko obiskovalci s pomočjo tehnologije OriginTrail in umetne inteligence preverijo poreklo mesa, ki ga ponujajo svojim gostom. S projektom želijo v podjetjih BTC in Trace Labs spodbujati lokalno ponudbo in vsakodnevno uporabnost teh tehnologij, so pojasnili na današnji predstavitvi.

Tehnologijo OriginTrail so razvili v podjetju Trace Labs, ki že približno 10 let deluje na področju zagotavljanja večje transparentnosti in integritete podatkov v različnih segmetnih, kot so npr. dobavne verige, je na predstavitvi v Restavraciji City dejal soustanovitelj podjetja Trace Labs Žiga Drev.

OriginTrail je ekosistem, ki omogoča povezovanje podatkov in zagotavlja njihovo integriteto z uporabo tehnologije za veriženja blokov oziroma blockchain. "OriginTrail je v temelju nastal leta 2012, ko smo želeli za slovenske proizvajalce ekološke hrane zagotoviti, da njihovi proizvodi, ko pridejo na trg, tudi prepričajo potrošnika na podlagi transparentnosti in na podlagi nekih kakovostnih parametrov," je pojasnil Drev.

V ta namen so pred desetletjem tudi vzpostavili prvo rešitev, ki je omogočala nekaterim zadrugam in okoli 100 kmetom, da so pokazali kupcu, od kod izvira hrana, ki so jo zaužili. "Transparentnost v dobavnih verigah je danes toliko bolj pomembna, zaradi umetne inteligence pa je danes še bolj pomembno, da lahko zagotavljamo integriteto podatkov in s tem dejansko ne samo zaščitimo potrošnika, ampak tudi omogočimo kakovostnim proizvajalcem, da pridejo do svojega trga," je poudaril Drev.

V sodelovanju z družbo BTC so zdaj zagnali projekt, v okviru katerega lahko obiskovalci Restavracije City odčitajo kodo QR na jedilniku in tako med drugim dobijo informacije o kmetiji, s katere je prišlo meso na krožniku. Dodatne informacije o mesu, načinu njegove pridelave in certifikatih kakovosti lahko dobijo preko vprašanj, ki jih zastavijo klepetalnemu robotu, ki temelji na umetni inteligenci.

Kot poudarjajo v podjetju Trace Labs, gre za prvo integracijo umetne inteligence in drugih naprednih tehnologij v sektorju HoReCa (Hotelirstvo, Restavracije, Catering) v Sloveniji. S tem projektom želijo obenem prikazati, da je lahko umetna inteligenca uporabna tudi na vsakodnevni ravni ter prijazna do uporabnikov.

Obiskovalci Restavracije City tehnologijo OriginTrail preizkušajo približno dva tedna, je pojasnil izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC Miha Mermal. S projektom želijo obenem spodbujati lokalno pridelavo.

Podoben sistem bo prišel tudi v slovenske trgovine, in sicer preko Perutnine Ptuj in Kmetijske zadruge Šaleška dolina. Potrošniki se bodo lahko po Drevovih besedah "pogovarjali" z izdelki v tem sistemu in tako prišli do informacij o izvoru in certifikatih.

Tehnologijo OriginTrail se uporablja uporablja tudi na drugih področjih, ne zgolj v prehrani, je izpostavil Drev. Med drugim sodelujejo z ameriškim konzorcijem SCAN, ki združuje največje ameriške uvoznike, kot so Walmart, Costco in Home Depot. Ti si s pomočjo te tehnologije med seboj izmenjujejo podatke o več kot 24.000 podjetjih, ki uvažajo izdelke v ZDA.