STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Ljubljani šesto letno srečanje akademikov s slovenskimi dijaki in njihovimi profesorji iz domovine in zamejstva

Ljubljana, 13. marca - Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) ter Slovenska znanstvena fundacija (SZF) v četrtek pripravljata šesto letno srečanje akademikov s slovenskimi dijaki in njihovimi profesorji iz domovine in zamejstva. Letos bo poudarek na soočanju umetnikov z umetno inteligenco, pa tudi na zgodovinskem pomenu slikarjev slovenskega impresionizma.

Kot so sporočili s SZF, so letošnje srečanje, ki bo potekalo v prostorih SAZU in Narodne galerije, vsebinsko oblikovali akademiki V. razreda, razreda za umetnosti. Namen dogodka je mladim in radovednim ljudem in profesorjem predstaviti izzive in odzivanje na problematiko umetniške ustvarjalnosti na področju slikarstva, pesnikovanja in glasbe.

Na dogodku bodo med drugim predstavili poglede slovenskih umetnikov, pesnika Milana Dekleve, slikarja in filozofa Jožefa Muhoviča in slikarja Andreja Jemca, na umetno inteligenco. Na srečanju bodo sodelovali tudi člani V. razreda, pesnik Brane Senegačnik, glasbenik in skladatelj Uroš Rojko ter umetnosti zgodovinar in slikar Milček Komelj. Slednji bo predstavil V. razred in zgodovinski pomen slikarjev slovenskega impresionizma.

Šesto letno srečanje je vključeno tudi v proslavljanje evropskih dnevov znanosti za mlade, ki potekajo v tem tednu, so zapisali v sporočilu za javnost. Letošnje srečanje s področja umetniške ustvarjalnosti in izzivov globalnega ter nacionalnega prostora je zaključni del prvega cikla predstavitev vseh razredov SAZU. V obdobju 2017-2023 so se predstavili akademiki razredov, ki pokrivajo različna področja ved znanosti, vsebinsko pa so bile v ospredju tematike krasa in trajnostnega razvoja (2017), slovenskega jezika (2018), fizike osnovnih delcev (2019), o prihodnosti Evrope (2022) ter o izzivih medicine v času pandemije Covida 19 in po njej (2023).