STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Obeležujemo mednarodni dan matematike in dan števila pi

Ljubljana, 14. marca - Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan matematike in dan števila pi, ki je posvečen matematični konstanti pi. Na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani bo zato danes potekalo državno tekmovanje v recitiranju decimalk števila pi, na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru pa bodo brali piezije.

Ljubljana, fakulteta. Dogodek s tekmovanjem v recitiranju decimalk števila pi, ki ga ob svetovnem dnevu matematike in dnevu števila pi pripravlja Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, fakulteta.
Dogodek s tekmovanjem v recitiranju decimalk števila pi, ki ga ob svetovnem dnevu matematike in dnevu števila pi pripravlja Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, FMF UL. Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, FMF UL.
Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Vsako leto 14. marca obeležujemo mednarodni dan matematike in dan števila pi. Ta dan med drugim opominja na pomembno vlogo matematike pri prebojih v znanosti in izboljšanju kakovosti življenja.

Kot je za STA poudarila matematičarka in asistentka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani Katja Berčič, je matematika izredno pomembna znanstvena veda, saj predstavlja osnovo za vse tehnologije, ki jih danes srečamo v vsakdanjem življenju.

"Je tudi način razmišljanja, ki temelji na združevanju logičnega sklepanja s kreativnostjo. V matematiki pogosto lahko najdemo povezave med stvarmi, ki na prvi pogled nimajo nič skupnega. V tem mnogi najdejo lepoto, vključno z mano. Je tudi lep primer tega, kako lahko iz preprostih pravil zgradimo kompleksne stvari," je dejala.

Na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko na današnji dan že tradicionalno pripravljajo državno tekmovanje v recitiranju decimalk števila pi in peki pit. Dogodek, ki ga fakulteta organizira v sodelovanju s svojimi študenti matematike in fizike, se bo začel ob 10. uri. Kot so sporočili, vse tekmovalce čakajo zabavne nagrade. Za obiskovalce so pripravili tudi poljudnoznanstvena predavanja s področij matematike in astrofizike, izvedli pa bodo lahko tudi kakšen zanimiv fizikalni poskus. Program bo tudi letos vodil igralec Nik Škrlec, nekdanji državni prvak v recitiranju števila pi.

Praznovanju se pridružujejo tudi na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer bo ob 13. uri potekalo branje piezije.

Prvi dan števila pi so sicer obeležili 14. marca 1988 v San Franciscu. Datum praznovanja števila pi se v ameriškem datumskem formatu zapiše kot 3/14, kar so tudi prve tri števke števila pi. Število predstavlja razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom. Kot je dejala Berčič, bi se zaradi tega pričakovalo, da se bo pojavljalo pri procesih, ki se ponavljajo, vendar pa se pogosto pojavi tudi, kjer nimamo opravka s krogi ali ponavljanjem.

Število pi, katerega števke se nikoli ne končajo, niti ne ponavljajo, se najpogosteje pojavlja tam, kjer opisujemo fizični svet, na primer v fiziki, strojništvu in gradbeništvu. "Ko inženirji načrtujejo stavbe, da bodo prestale potrese, se v njihovih enačbah vedno pojavi število pi. Pojavi se tudi v opisu elektromagnetnih valov, s katerimi brezžično komuniciramo. Srečamo ga tudi v statistiki in biofiziki," je izpostavila.

Dan, ki je posvečen številu pi in na katerega se je leta 1897 rodil tudi znanstvenik Albert Einstein, leta 2018 pa umrl teoretični fizik Stephen Hawking, danes na pobudo mednarodne organizacije Unesco in največjega svetovnega matematičnega združenjem IMU (International Mathematical Union) velja tudi za mednarodni dan matematike. Letošnja tema mednarodnega dneva matematike je Igranje z matematiko. Praznovanju se tudi letos pridružuje Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije z izvedbo likovnega natečaja.