STAznanost

Raketa Starship v tretjem poskusu prvič dosegla vesolje

San Antonio, 14. marca - Najmočnejša vesoljska raketa Starship podjetja SpaceX je danes v okviru tretjega preizkusa prvič uspešno poletela v vesolje, vendar se je nato med povratkom na Zemljo uničila, so sporočili iz podjetja. Kljub temu je podjetje sporočilo, da so s tem poletom dosegli bistveno več zadanih ciljev kot s prvima dvema, poročajo tuje tiskovne agencije.

Raketa Starship je uspešno vzletela malo po 14. uri po srednjeevropskem času z vesoljskega poligona v kraju Boca Chica v Teksasu. Načrtovan je bil približno enourni polet, po katerem naj bi oba dela rakete pristala v Indijskem oceanu. Vendar pa se to ni zgodilo, saj je raketa ob ponovnemu vstopu v atmosfero verjetno razpadla, navaja ameriška televizija CNN.

Preizkus rakete je v neposrednem prenosu na omrežju X spremljalo več milijonov ljudi. Podjetju je na omrežju X čestital tudi vodja ameriške vesoljske agencije Nasa Bill Nelson.

Med prvim preizkusom aprila lani se je plovilo po nekaj minutah začelo nenadzorovano obračati in je kmalu zatem eksplodiralo. Med drugim preizkusom novembra pa sta se dela rakete uspešno ločila, raketa je letela še nekaj časa, nakar sta oba dela eksplodirala.

Raketa je sicer sestavljena iz zgornje stopnje, prav tako imenovane starship, in pogonske rakete, imenovane super heavy. Visoka je 120 metrov, s premerom približno devetih metrov. Super heavy je opremljen s 33 motorji raptor, raketo pa poganja kombinacija metana in kisika.

Gre za doslej najmočnejšo raketo na svetu, ki bi lahko v orbito prenesla več kot 150 ton tovora. Starship je Nasa izbrala za prevoz svojih astronavtov na Luno v okviru misije Artemis III.