STAznanost

Začenjajo se 32. Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 18. marca - Na Institutu Jožefa Stefana (IJS) se danes začenjajo 32. Dnevi Jožefa Stefana, katerih namen je znanost približati širši javnosti. Ves teden bodo potekala predavanja vrhunskih znanstvenikov in okrogle mize. Podelili bodo tudi priznanja zlati znak Jožefa Stefana, v soboto pa bodo za javnost odprli vrata laboratorijev.

Ljubljana, Institut Jožef Stefan. Institut Jožef Stefan. Foto: STA

Ljubljana, Institut Jožef Stefan.
Institut Jožef Stefan.
Foto: STA

Tradicionalno dogajanje bodo na IJS danes odprli ob 13. uri z nagovorom direktorja ustanove Boštjana Zalarja. Po njegovih besedah so letošnji dogodki, ki jih pripravljajo na IJS bolj poljudne narave, zato so v primerjavi s prejšnjimi leti pripravili več okroglih miz. Že danes bo potekala okrogla miza z naslovom Zabavna znanost: The Big Bang Theory po slovensko. Kot navajajo na spletni strani IJS, bodo na njej govorci med drugim predstavili, kako tudi s humorjem znanost približati laični publiki.

Po okrogli mizi bodo v galeriji IJS odprli tudi razstavo slikarja in grafika Anta Trstenjaka, ki sodi med najboljše slovenske akvareliste časa med obema vojnama. V sredo bodo na okrogli mizi spregovorili o znanosti in jedrski tehnologiji, v petek pa predstavili disruptivne tehnologije v kontekstu razvoja.

V sklopu programa se bodo zvrstila tudi strokovna predavanja. Zoisov nagrajenec za življenjsko delo na področju fizike in astrofizike osnovnih delcev Danilo Zavrtanik z Univerza v Novi Gorici in IJS bo predstavil znanstvene dosežke na področju eksperimentalne fizike in astrofizike osnovnih delcev.
Nektarios Tavernarakis z Medicinske fakultete Univerze na Kreti bo spregovoril o avtofagičnih mehanizmih pri staranju in nevrodegeneraciji, Zoisov nagrajenec za vrhunske dosežke na področju toksinologije Igor Križaj z IJS se bo posvetil živalskim strupom, Paul Attfield z Univerze v Edinburgu pa novim materialom pri visokih tlakih.

V torek bodo na IJS organizirali tudi stand-up šov eksperimentov, v četrtek pa bo potekal spoznavni večer mladih. V sredo bodo na slovesnosti tradicionalno podelili nagrade zlati znak Jožefa Štefana. Nagrade po navedbah IJS podeljujejo avtorjem najodmevnejših doktoratov, ki so jih podelili v Sloveniji v preteklih treh letih iz naravoslovnotehniških, matematičnih, medicinskih in biotehniških ved.

Za zaključek dogodkov bodo v soboto pripravili še dan odprtih vrat tako na institutu kot v Reaktorskem centru IJS v Podgorici. Ta bo namenjen vsem, ki jih zanima, kaj na institutu raziskujejo.

Dneve Jožefa Stefana na IJS pripravljajo od leta 1993. Potekajo v počastitev spomina na slavnega slovenskega fizika Jožefa Stefana, rojenega 24. marca, njihov namen pa je popularizacija znanosti.