STAznanost

V Bistri organizirajo Dneve gradnje in okolja

Ljubljana, 18. marca - Ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo s Tehniškim muzejem Slovenije že drugo leto zapored organizira Dneve gradnje in okolja v Bistri pri Vrhniki. Od torka do nedelje bodo sodelavci in študentje vseh treh študijskih smeri fakultete z interaktivnimi prikazi šolarjem predstavili številna področja gradbeništva, vodarstva in geodezije.

Kot so sporočili s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, bodo na Dnevih gradnje in okolja izvedli kar nekaj zanimivih delavnic. Šolarji bodo lahko izvedeli, s čim se ukvarja geodezija, kako gledamo na Zemljo iz vesolja, kaj je delo geodeta in osnovne tehnologije zajema prostorskih podatkov. Predstavili jim bodo tudi letalnik oz. dron ter pravila in načine letenja, hkrati pa jim prikazali postopek modeliranja posnetkov z letalnika ter izdelke v digitalni in fizični obliki (3D-tisk).

Gradbeniki bodo predstavili delovanje potresne mize in mlade nadobudneže seznanili z obnašanjem različnih konstrukcij. Udeleženci bodo lahko sami sestavili tudi znameniti da Vincijev most. Predstavniki študijske smeri Vodarstvo in okoljsko inženirstvo pa bodo predstavili model podzemne vode, model premeščanja rečnih sedimentov, udeleženci pa bodo skozi igro podrobneje spoznali tudi elemente velikega in malega naravnega ter umetnega vodnega kroga.

Prikazi bodo med tednom med 9. in 13. uro namenjeni skupinam tretje triade osnovnih šol ter skupinam srednješolcev, v nedeljo pa širši javnosti, so še sporočili.