STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nvidia z novo serijo računalniških čipov za poganjanje umetne inteligence

San Jose, 19. marca - Ameriški proizvajalec čipov Nvidia je predstavil najnovejšo serijo računalniških čipov za poganjanje tehnologije umetne inteligence. Grafični procesorji iz nove serije Blackwell so štirikrat hitrejši od prejšnje generacije pri usposabljanju modelov umetne inteligence ter 25-krat bolj energetsko učinkoviti, je zatrdila Nvidia.

"Arhitektura grafičnih procesorjev Blackwell vključuje šest transformativnih tehnologij za pospešeno računalništvo, ki bodo pripomogle k preboju na področju obdelave podatkov, inženirskih simulacij, avtomatizacije elektronskega načrtovanja, računalniško podprtega načrtovanja zdravil, kvantnega računalništva in generativne umetne inteligence," so v ponedeljkovem sporočilu za javnost zapisali pri Nvidii.

Serija Blackwell se imenuje po Davidu Blackwellu, prvem temnopoltem akademiku, ki je bil sprejet v ameriško Nacionalno akademijo znanosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nvidiini zmogljivi čipi za grafične procesorje in njena programska oprema so sestavni del ustvarjanja generativne umetne inteligence. Zaradi te ključne vloge pri razvoju umetne inteligence se je cena delnice družbe Nvidia v zadnjih 12 mesecih povečala za približno 250 odstotkov, s čimer se je podjetje po tržni kapitalizaciji povzpelo nad Amazon, zaostajata pa le za Microsoftom in Applom.

"Blackwell je motor, ki bo preko umetne inteligence poganjal to novo industrijsko revolucijo," je na ponedeljkovi konferenci razvijalcev v Kaliforniji dejal glavni izvršni direktor družbe Nvidia Jensen Huang.

Med številnimi podjetji, ki naj bi začele uporabljati serijo Blackwell, so Amazon Web Services, Dell, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla in xAI, so v sporočilu za javnost še navedli pri Nvidii.