STAznanost

IJS z dnevom odprtih vrat za javnost odpira svoje laboratorije

Ljubljana, 23. marca - Na Institutu Jožefa Stefana bodo danes z dnevom odprtih vrat sklenili 32. Dneve Jožefa Stefana. Vrata bodo za javnost odprli tako na sedežu instituta v Ljubljani kot v Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani. Ogled laboratorijev je namenjen vsem, ki jih zanima, kaj raziskujejo in kako bodo lahko s tem prispevali k skladni družbi prihodnosti.

Na sedežu Inštituta Jožefa Stefana (IJS) bodo raziskovalci predstavili svoje delo na področjih snovi, interneta in biotehnologije, biologije, kemije in fizike, znanja, sistemov, materialov in okolja, v Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani pa na področju energije. Tam si bodo med drugim lahko ogledali jedrski reaktor in tandetronski ionski pospeševalnik.

Kot so zapisali na spletni strani IJS, bodo s prvimi ogledi na sedežu instituta začeli ob 9. uri, zadnji ogled pa bo možen ob 13. uri. Enourne predstavitve bodo sledile vsako polno uro, in sicer ob 10., 11. in 12. uri, vodenje pa bo na voljo tudi v angleškem jeziku.

Na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani pa se bodo predstavitve začele vsako polno uro med 9.30 in 13.30, na željo obiskovalcev pa bodo možne tudi v angleškem jeziku.

Za vstop v Reaktorski center je obvezen osebni dokument, organiziran pa bo brezplačni avtobusni prevoz, ki bo vsako polno uro med 9. in 13. uro odpeljal z instituta na Jamovi cesti do Reaktorskega centra Podgorica. V obratni smeri pa bo vozil vsako polno uro med 9.30 in 14.30.

Dneve Jožefa Stefana na IJS pripravljajo od leta 1993. Potekajo v počastitev spomina na slavnega slovenskega fizika Jožefa Stefana, rojenega 24. marca, njihov namen pa je popularizacija znanosti. Letošnji dogodki, ki so jih pripravili na IJS, so bili bolj poljudne narave, zato so v primerjavi s prejšnjimi leti pripravili več okroglih miz. Čez teden so se zvrstila tudi predavanja vrhunskih znanstvenikov in delavnice, podelili pa so tudi priznanja zlati znak Jožefa Stefana.