STAznanost

V Sloveniji inovacije za boljšo kakovost vode

Velenje/Koper, 23. marca - Raziskovalna ekipa velenjske Fakultete za varstvo okolja je izdelala lasten prototip za vzorčenje mikroplastike v manjših rekah, s katerim med drugim načrtujejo spremljanje vsebnosti ter plastike v Paki in Savinji. Inovacije za izboljšavo kakovosti pitne vode so razvili tudi v koprskem podjetju Nattura.

Kot so sporočili z velenjske fakultete, so izdelali mobilni sistem, ki je enostaven za uporabo in vzdrževanje, časovno in stroškovno učinkovit ter vsestransko uporaben tudi na drugih vodnih telesih.

Njihova projektna skupina s podporo tehničnega znanja Visoke šole za proizvodno inženirstvo v Celju je oblikovala in izdelala terenski prototip, ki deluje na osnovi filtracijskega sistema z uporabo prenosne vodne črpalke ter z manjšimi nadgradnjami, ki omogočajo natančno spremljanje fizikalno-kemijskih pogojev vzorčenja.

"Prednost takega sistema je neodvisnost meritev glede na pretok vode in globino vzorčenja, hkrati pa imamo nadzor nad tem, koliko vode filtriramo, zaradi česar so meritve natančnejše in bolj reprezentativne," pojasnjujejo na fakulteti.

Kot je pojasnila profesorica na velenjski fakulteti Anja Bubik, bo spremljanje vsebnosti mikroplastike v dveh glavnih rekah Savinjsko-šaleške regije, Paki in Savinji, pomembno prispevalo k ugotavljanju potencialne onesnaženosti izbranega območja s plastiko in mikroplastiko.

"Hkrati pa verjamemo, da lahko takšni aplikativni projekti pripomorejo k razvoju standardizirane metodologije vzorčenja mikroplastike, ki zaenkrat na ravni EU še ni sprejeta," je dodala.

Medtem je podjetje Nattura skupaj z enim vodilnih svetovnih strokovnjakov za mikroplastiko v vodi Hakimom El Khiarom razvilo poseben filter za pipe, ki poleg tehnologije za revitalizacijo vode vsebuje tudi poseben filter za mikroplastiko.

Po njihovih navedbah gre za svetovno inovacijo, ki uporabnikom zagotavlja zaščito pred mikroplastiko iz vodovodne vode ter hkrati izboljšuje številne biološke parametre kakovosti vode, ki jo uporabljamo za pitje, kuhanje in čiščenje, so sporočili iz družbe. Kot so opozorili v podjetju, je mikroplastika prisotna v vodi iz vodovodnih omrežij po vsej Sloveniji.