STAznanost

Rudolfovo ob praznovanju organiziral znanstveno-tehnološki forum in odprl nov laboratorij

Novo mesto, 26. marca - Rudolfovo - znanstveno in tehnološko središče Novo mesto je ob praznovanju drugega rojstnega dneva pripravilo Znanstveno-tehnološki forum 2024, na katerem so strokovnjaki razpravljali o energetskih izzivih, ki jih prinašajo družbene razmere, svetovni ekonomski odnosi in klimatske spremembe. Slavnostno so odprli so tudi nov Laboratorij za upravljanje z energijo.

Kot so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, so se v okviru uvodnih predavanj foruma z naslovom Energetski izzivi v luči zelenega prehoda strokovnjaki s področja energetike danes posvetili ključnim izzivom in perspektivam pri razogljičenju slovenskega energetskega sistema in poudarili pomembnost iskanja trajnostnih rešitev.

Med drugim so predstavili inovativne tehnologije hlajenja in ogrevanja na osnovi kaloričnih učinkov v trdninah, konkretne primere dobrih praks zmanjševanja okoljskih vplivov ter učinkovite rabe energije podjetja Krka. Izpostavili so tudi vlogo vodika kot alternativnega goriva v prihodnosti.

Na okrogli mizi, ki je sledila, so udeleženci razpravljali o razvoju in inovacijah na področju energetike, ki se, kot so zapisali, kažejo skozi poglobljeno testiranje različnih virov energije, razvoj lastnih rešitev za upravljanje z energijo ter analizo življenjskih ciklov izdelkov in storitev s poudarkom na energetskih potrebah.

Danes je potekalo tudi slavnostno odprtje petega laboratorija na Rudolfovem, Laboratorija za upravljanje z energijo (LabE). Kot so navedli, se laboratorij specializira na področju razvoja in preizkušanja energetskih sistemov ter naprednih tehnologij za upravljanje z energijo. Prepričano so, da bodo z njim okrepili energetsko suverenost države.

Investicija je skupaj obsegala 90.000 evrov iz vira sredstev Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris). Ob odprtju novoustanovljenega LabE sta direktor podjetja Robotina Devid Palčič in direktor Rudolfovega Janez Povh tudi podpisala pogodbo o sodelovanju.

Povh je ob drugem rojstnem dnevu Rudolfovega poudaril pomembnost inštituta Rudolfovo pri reševanju znanstvenih in strokovnih izzivov v gospodarstvu in širše. Kot je dejal, v prihodnosti načrtujejo ustanovitev še enega laboratorija.

V sklopu praznovanja rojstnega dneva Rudolfovo v sredo pripravlja dan odprtih vrat za predstavnike gospodarstva, ki so vključeni v razvoj, industrializacijo, proizvodnjo ali kontrolo kvalitete izdelkov. Obiskovalci se bodo lahko seznanili z tehnologijami 3D skeniranja in s CT (computed tomography) skenerjem NIKON.

V četrtek v sodelovanju z Razvojnim centrom Novo mesto pa organizirajo tudi tehnični dan za učence Osnovne šole Šmarjeta.