STAznanost
Medicina in zdravje

Slovenija bo junija gostila mednarodno konferenco o nevrodegenerativnih boleznih

Ljubljana, 3. aprila - V Ljubljani bo junija mednarodna konferenca o nevrodegenerativnih boleznih. Njen namen je povezati odločevalce, raziskovalce, stroko, svojce in bolnike in prispevati k organizaciji celovite oskrbe bolnikov s temi boleznimi, so navedli organizatorji. Poudarili so, da so pri obravnavi teh bolezni ključni pristop, skrb za človeka in zgodnja diagnoza.

Namen konference, ki bo 6. in 7. junija, je izpostaviti pomen celovite obravnave bolnikov in njihovih družin ter izpostaviti ključne izzive in potrebe po stalnem razvoju oskrbe oseb z nevrodegenerativnimi boleznimi, je na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi dogodka, poudarila Štefanija Lukič Zlobec iz društva Spominčica - Alzheimer Slovenija.

Na konferenci bodo mednarodni gosti predstavili kar precej projektov, ki odražajo multidimenzionalnost demence in ostalih nevrodegenerativnih bolezni, je na novinarski konferenci pojasnil predstojnik katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani Zvezdan Pirtošek. "Konferenca je točno to, na čemer v Sloveniji delamo in kar lahko nudimo ostalim državam, in to je multidimenzionalnost," je pojasnil.

Na prihajajoči konferenci bodo predstavili tudi projekt Neurocare. Gre za evropsko pobudo za krepitev zmogljivosti za soočanje z izzivi oskrbe oseb z nevrodegenerativnimi motnjami na Šrilanki. V skupnem projektu sodeluje več evropskih držav vključno s Slovenijo. Projekt s formaliziranim študijem usposablja medicinske sestre in ostalo zdravstveno osebje za strokovne kadre na področju nevrodegenerativnih bolezni, je pojasnil Pirtošek.

Pri obravnavi nevrodegenerativnih bolezni so namreč po njegovih besedah ključni pristop k obravnavi, skrb za človeka in zgodnja diagnoza bolezni, pri tem pa je pomembno, da so vsi zdravstveni kadri izobraženi o poteku bolezni.

Sodelovanje pri projektu Neurocare je po besedah Anamarije Kejžar s fakultete za socialno delo prav tako osvetlilo pomanjkljivosti slovenskega sistema oskrbe oseb z nevrodegenerativnimi boleznimi. "Področje, kjer bi lahko v Sloveniji napredovali hitreje, je razvoj informacijske tehnologije, ki presega oskrbo, ki je sedaj na voljo ljudem z demenco ali pa z drugimi nevrogenerativnimi boleznimi. Ta tehnologija lahko bolnikom in njihovim svojcem v marsičem olajša življenje v domačem okolju," je pojasnila.

Na konferenci bodo strokovnjaki prav tako predstavili sodobne tehnologije, kot so pametne igre, ki ljudem pomagajo vzpostaviti virtualno socialno okolje, ki prispeva k vzdrževanju možganskih omrežij, je danes dejal Gorazd Drevenšek z Univerze na Primorskem. Predstavili bodo tudi tehnologijo, ki pomaga pri individualni obravnavi pacientov in zgodnji diagnozi bolezni. Kot je pojasnil, si s konferenco prizadevajo tudi spodbuditi trend obravnave bolezni v smer zaznave krhkosti, kar pripomore k hitrejši diagnozi.