STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na Noč geografije po vsej Sloveniji 15 dogodkov

Ljubljana, 5. aprila - Zveza geografov Slovenije danes v sklopu prireditve Noč geografije po vsej Sloveniji organizira 15 dogodkov, ki bodo potekali v Ratečah, Bovcu, Novi Gorici, Hrvatinih, Kopru, Ljubljani, Kamniku, Svibnu, Nazarjah, Brežicah, Mariboru in preko spleta. Noč geografije stremi k sodelovanju geografskih ustanov in informiranju o geografski znanosti.

Poleg številnih predavanj, razstav in predstavitev knjig, ki bodo potekale v več krajih po Sloveniji bo Zveza geografov Slovenije danes razglasila tudi dobitnike Bohinčeve nagrade Zveze geografov Slovenije za najboljšo raziskovalno nalogo s področja geografije.

V Brežicah med drugim organizirajo geografski sprehod po mestu, v Ljubljani večerni kolesarsko-geografski izlet, v Mariboru pa se bodo udeleženci lahko sprehodili po poteh srednjeveškega Maribora.

Pobudo za Noč geografije je leta 2017 dalo združenje francoskih geografov, Zveza geografov Slovenije pa se ji je pridružila leta 2020. Za organizacijo Noči geografije vsako leto poskrbi ena od ustanov, ki se z geografijo na Slovenskem ukvarja strokovno in poklicno. Organizator prve slovenske Noči geografije je bil Geografski institut Antona Melika ZRC SAZU.