STAznanost

V okviru Dnevov humanistike ta teden številni dogodki

Koper, 8. aprila - Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP) organizira Dneve humanistike, v okviru katerih se bodo od danes pa vse do petka zvrstili mnogi dogodki za vse ljubitelje humanistike. Udeleženci bodo lahko prisluhni okroglim mizam in predavanjem, ki bodo med drugim naslovili različne tematike, povezane z mediji in umetno inteligenco.

Kot so sporočili s fakultete, bo uvod v celotedensko dogajanje današnji preddogodek z naslovom Kakšno znanost potrebujemo za izhod iz mnogoterih kriz: Abdullah Öcalan in osvobodila misel Kurdistana. Predavanje, ki ga s skupnimi močmi organizirajo Časopis za kritiko znanosti, Radio NOR in Socialistrski bralni krožek, se bo na fakulteti začelo ob 18. uri. Že pred pa bo potekala delavnica kreativnega razmišljanja v okviru predmeta Uvod v politologijo.

V torek se bodo različni strokovnjaki posvetili medijem in umetni inteligenci. V ta namen organizirajo okroglo mizo z naslovom Pamet brez meja: umetna inteligenca, človek in prihodnost. V središču razprave bodo aktualni izzivi, s katerimi se že in se bomo še morali soočiti z vse širšo uporabo umetne inteligence na vseh ravneh življenja.

V sredo bosta sledili okrogli mizi na temo medijev, medijske pismenosti in regulacije, v četrtek pa pogovor z besedilopiscem Dragom Mislejem - Mefom in glasbenim gostom Matjažem Jelenom.

Na zadnji dan dogajanja bodo že tradicionalno, četrto leto zapored predstavili cikel gostujočih predavanj na temo živali v prazgodovinski umetnosti, so navedli. Miloš Spasić iz Muzeja grada Beograda bo predstavil temo Živali kot družbeni dejavniki v poznoneolitski vinčanski kulturi, Aleksandra Papazovska iz Arheološkega muzeja Severne Makedonije bo nadaljevala s predavanjem Zoomorfna ikonografija kot likovni in religiozni izraz na pajonskih bronastih predmetih, sledilo bo predavanje Ivana Drnića iz Arheološkega muzeja v Zagrebu, ki bo približal temo Upodobitve živali v kontekstu halštatske in mlajše železnodobne kulture v celinski Hrvaški. Cikel gostujočih predavanj bo zaključila sodelavka Oddelka za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije UP Martina Blečić Kavur s predavanjem Konj v vizualni umetnosti železne dobe.