STAznanost

Raziskava Greenpeace: Proizvodnja Ikeinega pohištva povezana z uničevanjem evropskih gozdov

Bukarešta/Ljubljana, 14. aprila - Proizvodnja nekaterih najbolj prodajanih izdelkov pohištvenega velikana Ikea je povezana z uničevanjem evropskih gozdov, tudi iz območij Nature 2000, ugotavlja preiskava nevladne okoljske organizacije Greenpeace. Podjetje ob tem pozivajo, naj postane del rešitve, namesto da prispeva k podnebni krizi in uničevanju biotske raznovrstnosti.

Kot so ta teden sporočili iz organizacije Greenpeace, sedem proizvajalcev, ki za Ikeo izdelujejo njene najbolj priljubljene izdelke vseh časov, pridobiva les iz nekaterih zadnjih starih evropskih gozdov v romunskih Karpatih, tudi iz zaščitenih območij Natura 2000.

Iz poročila, ki ga je pripravil Greenpeace Srednja in Vzhodna Evropa, med drugim izhaja, da gre za najmanj 30 različnih izdelkov teh dobaviteljev, ki so naprodaj v trgovinah v 13 državah - Avstriji, Belgiji, Češki, Finski, Franciji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Izraelu, Poljski, Švedski, Švici in Veliki Britaniji.

Po pojasnilih organizacije so avtorji poročila do teh informacij prišli s sledenjem dobavni verigi, analiziranjem dovoljenj, satelitskih posnetkov posekov v romunskih gozdovih, skladišč lesa in proizvajalcev pohištva. Ob tem so ugotovili, da več proizvajalcev dobavlja les iz gozdov z visoko ohranitveno vrednostjo. Na podlagi javno dostopnih informacij so nato prišli do sklepa, da je največji naročnik izdelkov, ki jih proizvaja večina teh podjetij, podjetje Ikea. Greenpeace Srednja in Vzhodna Evropa je z ugotovitvami soočil tudi Ikeo, ki jim ni oporekala.

Da gre v primeru izkoriščanja romunskih gozdov za škodljive prakse, opozarjajo tudi v Greenpeace Slovenija. "Ohranitev starih gozdov je eden ključnih vidikov pri boju s podnebno krizo, zato pozivamo Ikeo, naj spoštuje svoje lastne obljube glede trajnosti in naj svoje dobavne verige očisti okolju in naravi škodljivih praks, ki so bile ugotovljene v preiskavi," je povedala predstavnica organizacije Sara Kosirnik.

Dodala je, da želijo Slovence, ki nakupujejo v poslovalnicah podjetja Ikea v Avstriji in Italiji, kjer so naprodaj tudi kosi pohištva spornega izvora, opozoriti, da lahko vsak posameznik s svojimi nakupovalnimi navadami vpliva na varovanje in zaščito okolja.

V organizaciji ob tem priznavajo, da je pohištvo na splošno dober način uporabe lesa, shranjevanja ogljika in dodajanja vrednosti surovinam, a hkrati svarijo, da do njegove izdelave ne sme priti z "žrtvovanjem biološko najbolj raznolikih gozdov na planetu". "Karpati so dom rjavega medveda, risa in volka ter evropskega bizona in so med najpomembnejšimi zatočišči flore in favne na evropski celini," so še izpostavili.