STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Tehno parku Celje se začenja Festival robotike in umetne inteligence

Ljubljana, 12. aprila - V Tehno parku Celje se bo danes ob 11. uri z uradno otvoritvijo začel Festival robotike in umetne inteligence, ki bo potekal vse do 24. aprila. Festivalsko dogajanje bo ponudilo priložnost za neposreden stik s humanoidnimi in industrijskimi roboti ter vpogled v raziskovalno robotiko v javnem prostoru, so sporočili s Tehno park Celje.

Kot so zapisali v vabilu na dogodek, festival za širšo javnost predstavlja priložnost, da na interaktiven način vzpostavi stik z naprednimi robotskimi tehnologijami. Obiskovalci si bodo tako lahko ogledali različne demonstracije, ki zajemajo rehabilitacijske, industrijske in umetniške projekte s področja robotike, se seznanili z večplastnostjo robotskih tehnologij in njihovimi možnostmi za izboljšanje kakovosti človeškega življenja in preizkusili v upravljanju robotov z možganskimi signali.

Med vrhunci pa bo interaktivna UI instalacija Portrait on the Fly ter Homo Insectus, dela visoko cenjenih umetnikov Christe Sommerer in Laurenta Mignonneau, ki sta pionirja na področju umetne inteligence in umetnega življenja. Njuno delo predstavlja izjemen prispevek k dialogu med človekom in strojem ter raziskuje nove načine interakcije in izraznosti skozi umetno inteligenco, so izpostavili.

Festival robotike in UI bo gostil tudi okrogle mize, na katerih bodo ugledni strokovnjaki in strokovnjakinje s področja robotike in UI razpravljali o ključnih izzivih in priložnostih, ki jih prinaša napredek v robotiki. V soboto bo tako poleg predavanja omenjenih umetnikov na sporedu tudi okrogla miza o izobraževanju z novimi tehnologijami. Študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje pa bodo v soboto predstavili tudi projekte, ki združujejo uporabo robotike in tehnologije BCI (Brain Computer Interface).

Festival robotike in umetne inteligence je eden vodilnih dogodkov v Sloveniji, ki združuje strokovnjake, raziskovalce, študente in navdušence na področju robotike in umetne inteligence. Naš cilj je spodbujati razvoj, raziskovanje in izobraževanje v tej dinamični in hitro rastoči panogi. "Festival bo platforma za izmenjavo idej in izkušenj med gospodarstvom, akademskim svetom in umetniškimi krogi, s čimer želimo spodbuditi inovacije in kreativne pristope k reševanju kompleksnih izzivov na področju robotike," so še zapisali.

Na festivalu se bo predstavilo tudi hrvaško podjetje Notum Robotics, ki bo predstavilo robotskega psa Unitree Robotics.

Več o dogodkih je na voljo na povezavi: https://www.tehnopark.si/festival-robotike_1/