STAznanost

Na Podnebni kavarni o zmanjšanju količin zavržene hrane

Ljubljana, 14. aprila - Načrtovanje nakupa in priprave hrane, kreativna uporaba že pripravljene hrane ter zavijanje hrane, ki je ne pojemo v restavracijah, za domov so dejavniki, ki pripomorejo k zmanjšanju količine zavržene hrane. O teh praksah so se ta teden pogovarjali na Podnebni kavarni, ki je v okviru Trajnostnega tedna gostovala na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Na Podnebni kavarni na temo Spoštujmo hrano, spoštujmo planet so svoje izkušnje in prizadevanja za zmanjšanje količin zavržene hrane delili Lenka Puh, Adnan Šupuk, Amela Korlat in Anka Peljhan, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

V Sloveniji po podatkih državnega statističnega urada 47 odstotkov vse hrane, ki konča v smeteh, povzročijo gospodinjstva.

"Če obroke načrtujemo, zagotovo kupimo manj nepotrebnih živil - če seveda sploh imamo možnost kupovati v pravih količinah," je dejala Puh iz skupine Etri, ki je sooblikovala koncept Mini tovarna, kjer razvijajo izdelke iz presežkov hrane iz primarne pridelave in trgovin.

Poleg nujnosti načrtovanja prehranjevanja se ji pomembno zdi tudi kompostiranje, saj na ta način hrana ni odpadek, ampak po principu krožnega gospodarjenja postane organsko gnojilo.

S hrano preudarno ravnajo tudi učenci iz več kot 100 osnovnih šol, ki so vključene v projekt Kuhnapato. Vodja projekta Peljhan prisega na zmernost in svetuje, naj v trgovino ne hodimo lačni.

Za odgovoren odnos do hrane so ključni znanje, kreativnost in motivacija, je jasna Peljhan. "V našem projektu otroke učimo, da z deli jedi, ki so nam ostali od obroka, lahko ustvarimo nov kakovosten in nadvse okusen obrok," je dejala in dodala, da je ogromno delov živil, ki jih navadno zavržemo, izjemno okusnih, od olupkov jabolk, krompirja in repe. Prav tako poudarja, da zaradi ene manjkajoče sestavine še ni treba v trgovino.

Velika težava je tudi odpadna hrana v gostinstvu, ki povzroči 37 odstotkov odpadne hrane. "Kot nekdanji gostinec polagam ljudem na srce - kar naročite, tudi pojejte," je dejal Adnan Šupuk, razvijalec aplikacije Alms, ki omogoča, da so ponudniki hrane vidni in da ta pride do ljudi, ki jo potrebujejo. "Naš glavni cilj je, da hrana ne roma v smeti," je povedal.

Šupuk poudarja, da hrana, ki jo gostje ne pojejo, "žal" konča med odpadki. Ljudem zato svetuje, naj v restavraciji prosijo, da se jim ostanke zavije za domov ali pa naj prosijo za manjšo porcijo.

Podnebne kavarne, ki so organizirane znotraj projekta Life IP Care4Climate, obravnavajo področja trajnostne mobilnosti, nizkoogljične družbe, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije, zelenega javnega naročanja, odpadne hrane ter trajnostne rabe zemljišč.