STAznanost

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko konferenca in tekmovanje kibernetske varnosti

Ljubljana, 13. aprila - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bo danes potekala konferenca kibernetske varnosti DCTF24. V sklopu programa se bodo zvrstila številna predavanja in tekmovanje Ujemi zastavo, katerega namen je najti mlade perspektivne talente, ki bodo Slovenijo zastopali na letošnjem Evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti.

Na konferenci, ki se bo pričela ob 9. uri, bodo udeleženci med drugim lahko prisluhnili predavanju o praktičnih znanjih o učinkoviti avtomatizaciji in varovanju okolij Linuxa. Izvedeli bodo tudi nekaj o napačnih predstavah varnostnega koncepta OPSEC, ki se nanaša na zaščito kritičnih in občutljivih informacij, in o tem, zakaj bi o tem konceptu morali biti ozaveščeni modeli OnlyFans. Prav tako bodo prisluhnili ključnim strategijam odzivanja na varnostne incidente in načinom njihovega obvladovanja.

Na enem od predavanju pa si bodo ogledali, kako se lahko vzpostavi okolje za simulacijo kibernetskih napadov in kako se lahko s pomočjo sistema SIEM poišče kazalnike, ki kažejo na dejavnosti kibernetskih kriminalcev.

Kot so sporočili s fakultete, bo po predavanjih sledilo tekmovanje Capture the Flag oz. Ujemi zastavo, na katerem bodo tekmovalci reševali izzive različnih tipov in težavnosti s področja kibernetske varnosti. Sem spadajo spletni napadi, obratno inženirstvo, binarna eksploitacija, razbijanje šifer in še mnogo drugega. Sočasno bo tekmovanje služilo tudi kot prvi izbirni krog za slovensko ekipo, ki bo našo državo zastopala na letošnjem Evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti v Italiji.

Konferenco, na katero je prijavljenih 120 udeležencev, organizira ekipa Dragon Sec SI, ki združuje študente in druge univerzitetne sodelavce na področju kibernetske varnosti.