STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na IJS ob svetovnem kvantnem dnevu številni dogodki

Ljubljana, 14. aprila - Na današnji dan obeležujemo svetovni kvantni dan, ki ga v Sloveniji s serijo dogodkov obeležujeta tudi Institut Jožef Stefan in Slovenska skupnost za kvantne tehnologije Qutes. Dogodki so namenjeni spodbujanju razumevanja kvantne znanosti in tehnologije, osrednji gost pa bo komunikator znanosti na področju kvantnih tehnologij Olivier Ezratty.

Cikel dogodkov, s katerimi obeležujejo svetovni kvantni dan, se je začel že v sredo s kolokvijem IJS. V ponedeljek pa bodo na delavnici za dijake predstavili osnove kvantne fizike ter organizirali obisk laboratorijev, v katerih raziskujejo kvantne pojave in sestavljajo kvantne naprave.

Osrednji dogodek za splošno javnost bo torkovo predavanje o prepletanju kvantnih tehnologij z drugimi vedami Olivierja Ezrattyja, enega največjih strokovnjakov in komunikatorjev znanosti na področju kvantnih tehnologij. Predavanje bo na sporedu ob 15. uri, ob 16. uri bo izvedel še predavanje o vplivu druge kvantne revolucije na naša življenja, še pred tem, ob 14.15, pa bo s strokovnim predavanjem na temo zadnjih dognanj, izzivov in priložnosti na področju kvantnega računalništva gostoval na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

V sklopu obeleževanja svetovnega kvantnega dne bo v avli IJS na ogled tudi razstava posterjev o aktivnostih slovenskih organizacij na področju kvantnih tehnologij.

Kot je pojasnil raziskovalec Rok Žitko z IJS, je namen svetovnega kvantnega dne osveščanje in spodbujanje razumevanja kvantnih tehnologij. S tematikami kvantne mehanike se po njegovih besedah večina ljudi ne sreča, a ker bodo kvantne tehnologije vse bolj prehajale v praktično uporabo in s tem v vsakdanja življenja ljudi, je pomembno, da razumemo, kaj je v ozadju teh tehnologij, je poudaril. "Zaradi nepoznavanja tega področja se pogosto razvijejo znanstveno-fantastične ideje in to sliko bi radi malo popravili. To področje vendarle že zelo dobro razumemo, poleg tega imamo danes že tako dobro razvito tehnologijo, da lahko kvantne sisteme kontroliramo in z njimi počnemo uporabne stvari," je dodal.

Kot je še povedal, bo prihodnje leto minilo sto let od začetnega razvoja kvantne mehanike, zato se raziskovalci po svetu nadejajo, da bo Organizacija združenih narodov leto 2025 razglasila za mednarodno leto kvantne znanosti in tehnologij. Če bodo resolucijo o mednarodnem letu potrdili, si lahko v prihodnjem letu obetamo številne dogodke na temo kvantnih tehnologij, je povedal Žitko. Z mednarodnim letom želijo obeležiti globoke vplive kvantne znanosti na tehnologijo, kulturo in naše razumevanje naravnega sveta.

Svetovni kvantni dan na pobudo svetovne mreže raziskovalcev World Quantum Day od leta 2022 obeležujemo 14. aprila, kar je sklicevanje na zaokrožene prve številke Planckove konstante 4,14. Ta je ime dobila po nemškem fiziku Maxu Plancku in predstavlja osnovno fizikalno konstanto, ki se pojavlja v enačbah kvantne mehanike za opisovanje velikosti kvantov.